Всички знаем, че бебето трябва да спи в една стая с родителите си поне до навършването си на първата година. Но кога детето може да спи само в своя стая е един доста спорен въпрос, на който ще потърсим отговорите от експертите.

Ако се допитаме до американските педиатри, то ще открием, че много от тях поставят под въпрос препоръката за споделяне на стаята с бебето до навършване на една година, тъй като бебетата започват да изпитват тревожност при раздяла след шестия месец, което прави трудно преместването му в друга стая на този етап.

Твърде дългото чакане може да има отрицателни ефекти върху качеството на съня както на родителите, така и на бебето, както в краткосрочен, така и в дългосрочен план.

Но какво мислят нашите консултанти по сън? Потърсихме Unicorn Baby, които да ни споделят повече за преместването на малкото дете в собствена стая. Това е вълнуващ момент и голяма крачка към самостоятелността! Прекрасно е да сме информирани и подготвени, а при малкото дете това означава:

Да изберем правилния момент

Ако детето продължава да споделя стая с вас и след бебешката възраст, преместването може да стане, когато и вие, и детето са готови. Често пъти при родителите готовността произтича от нуждата да си върнат спалнята като двойка или от наблюдението, че никой не се наспива особено пълноценно докато са в една стая или таткото спи на дивана.

Тъй като рядко детето само би поискало такава промяна, е необходимо да се уверите, че:

Детето спи спокойно или сравнително спокойно нощем. Ако все още има много събуждания, смяната на стаята няма да реши проблемите автоматично, а ще бъде необходимо предварително или едновременно да се работи и по навиците за сън.

Няма други големи промени в живота и ежедневието на детето, например започване на детска градина или ново бебе в семейството.

Да създадем подходяща обстановка в новата стая

Направете стаята красива и по вкуса на детето, но внимавайте с излишните стимули, защото те могат да попречат на съня.

Препоръчително е в стаята да няма телевизор и други екрани. Шумните и стимулиращи играчки е най-добре да останат извън стаята около времето за сън, за да не разсейват детето. Разбирането, че ако направим „най-яката“ стая за детето си с легло с пързалка и чаршафчета на любимите герои, детето ще иска да спи само там, е мит. Това помага за първоначалния ентусиазъм, който скоро ще отшуми, докато спокойната обстановка е предпоставка за по-добър сън в дългосрочен план.

Да подготвим детето

Започнете да говорите за предстоящата промяна поне няколко дни предварително. Демонстрирайте ентусиазъм и не позволявайте в гласа ви да се прокраднат нотки на колебание и притеснение. Ако детето отхвърля темата, не я натрапвайте, но и не давайте знак, че решението за новата стая подлежи на оспорване.

Организирайте малък празник в деня на преместването в новата стая, за да отбележите този важен момент

Наблягайте на позитивното – казвайте на детето, колко е пораснало, похвалете го пред приятели и пред възпитателите в градината, че вече ще спи в собствена стая. Това помага!

Ако искате да направите по-плавен преход, можете в първата седмица да позволите на детето да спи само обедния си сън в новата стая докато свикне, а след това да започне да остава там и нощем.

Да работим по съня

От опит можем да споделим, че когато сънят е проблемен, дори да подготвим детето прекрасно и да обзаведем най-красивата стая, то ще продължи да заспива трудно или да става многократно нощем. Метафорично казано, няма как да вдигнем здрава постройка, ако липсват стабилни основи, а добрият сън е точно стабилната основа, от която детето ви се нуждае Работим с много семейства, за да въведем положителни навици за сън преди да пристъпим заедно към смяна на стаята и препоръчваме и на вас да обърнете внимание на съня с предимство.

  • Осигурете правилен режим. Малкото дете има нужда от 10 до 12 часа нощен сън в зависимост от това дали все още подремва през деня. Късното лягане и преумората са най-големия враг на спокойния сън.
  • Работете по самостоятелното заспиване. Най-честият проблем, за който ни търсят родителите на малки деца е трудното и дълго приспиване, което може да продължава дори часове. Родителското присъствие по време на заспиване е изключително стимулиращо и докато сте на пълно разположение, има вероятност детето повече да се заиграва отколкото да опитва да заспи. На децата, които са на правилния режим и заспиват сами, им отнема средно около 15 минути да заспят.
  • Осигурете успокояваща рутина преди лягане. Много родители се изненадват, че рутината е все още необходима след бебешка възраст, но истината е, че тя продължава да играе важна роля и при малкото дете. Независимо дали ще четете книжки или просто ще поговорите за хубавите неща, които са ви се случили през деня, уверете се, че детето има вашето пълно внимание. Оставете телефона извън стаята, не прибягвайте до другата стая за дребни задачи. Това ще помогне на вашето мъниче да заспи спокойно.

Преместването в собствена стая понякога се случва съвсем лесно, в други случаи протича като процес и отнема време и усилия. Понякога изникват и непредвидени обстоятелства като появата на страхове и кошмари, но при една добра подготовка и навици за сън, скоро всеки ще си спи в леглото за едни по-спокойни нощи и енергични дни.