Кога ще има рецептурник за деца със специални хранителни нужди в детските ясли и градини? Това питат в писмо до МОН експерти от Националния инициативен комитет за качествана и иновативна образователна система, Българска Асоциация Цьолиакия, Асоциация Хипофиза, Фондация “За Храната” и Сдружение Диабет, предиабет и метаболитен синдром.

Какво не харесват в храната, сготвена по новия рецептурник за детските градини, родители и учители

Те дават пример с Варна, която чрез процедура и стандарти осигурила правилно хранене на деца със специални хранителни нужди в яслите и градините. Благодарение на усилията на екип от педиатри, специалисти по хранене и диететика, технолози в общинските фирми, осигуряващи храненето и представители на РЗИ и Българската агенция по безопасност на храните, вече седем години общинските детски ясли и градини са достъпни за децата със специфични хранителни нужди. По последни данни в община Варна са обхванати 14 ясли и 47 градини, които се посещават от деца с установени хранителни алергии или непоносимости.

Преди да бъде осигурено такъв тип хранене, децата със специални хранителни нужди на територията на Варна, които посещаваха детски ясли и градини, бяха по-малко от 20. Диетично хранене се осигуряваше само в някои детски ясли. В момента се осигурява за около 180 деца, от които 150, посещаващи детските градини и 30 в детски ясли на територията на Варна. Две деца с диабет посещават детски ясли, а седем детска градина. 

Съвременният подход в грижата за хората с увреждания и хронични заболявания налага промяна на средата, така че да отговори на специфичните потребности на всеки човек.

В момента не съществува актуален рецептурник и ръководства за диетично хранене, последният издаден такъв е от 1984 г. и практически е неприложим.

“Многократно ние, както и много родители, сме алармирали МОН и МЗ за неспазване на задължението за осигуряване на диетично хранене. Някои общини като Бургас получиха необходимата информация от Варна и успяха да организират хранене при спазване на стандарти и качество. Други – като София, Благоевград и Ямбол също осигуряват такова в повечето детски ясли и градини, но организацията му е ангажимент на персонала на детската градина, който няма как да бъдем подготвен за това.

Храненето се случва с неимоверни усилия от страна на персонала и неизменно с компромиси със здравето на деца. Има деца, за които спазването на диетата трябва да е на молекулно ниво и приготвянето на храната трябва да се случва при много ясни процедури и с проверени продукти.

Нуждата от рецептурник с инструкции за подготвяне на храненето на деца с алергии, непоносимости и целиакия, многократно е заявяван от организации и родители в писма до МОН и МЗ, до момента без резултат. Издаването на такъв с опита от Варна би могъл да реши проблема с храненето на голям брой деца с хронични заболявания, макар и да не покрива всички диагнози. Има готовност да бъдат включени и инструкции за хранене на деца с диабет.

Как да открием детски витамини без захар за засилване на детския организъм

Екипът, участвал във въвеждането и осигуряването на храненето, ни даде една година срок, за да събере достатъчно опит, за да разпространи практиката. Такова хранене се осигурява вече седем години.
През декември 2019 година Асоциацията на студентите по медицина в България организира Коледен базар, с чиито събрани средства да се издаде рецептурник за деца със специални хранителни нужди.

Многократно получават запитвания от тях кога ще бъде отчетен резултатът от направеното дарение. Събраната сума е 1500 лева.

Организациите се обръщат към МОН с молба да се отпечата рецептурникът в необходимия тираж и прогнозен обем от 400 страници и да бъде разпространен безплатно във всички ясли и детски градини в страната. Със средства от благотворителност и спонсори се ангажират да осигурят заплащането на екипа. Ще предоставят сборника с рецепти в готов за отпечатване формат, който не съдържа реклами. Допълнително ще отпечатат бройка, която да стигне и до родителите.

В момента се изготвя и калкулатор за деца със специални хранителни нужди, базиран на рецептурниците за яслите и градините, който ще даде възможност медицинските лица, работещи там, да изчисляват въглехидратите при храненето на децата с диабет. Ще бъде полезен и за грижещите се за деца с редки метаболитни заболявания – фенилкетонурия, левциноза, пропионова ацидемия/ацидурия.

Всички изброени активности се извършват доброволно от изброените по-горе организации, тъй като не са извършени от съответните институции – Министерството на здравеопазването и НЦОЗА.

“Писна ни децата да са последна дупка на кавала”, сподели Антонина Кенова от Националния инициативен комитет за качествана и иновативна образователна система.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com