Гъвкаво работно време, редуване на ходенето в офиса с работа от дистанция и допълнителни дни годишен отпуск са трите най-желани социални придобивки от майките. Веднага след тях се нареждат допълнителното здравно осигуряване с фокус върху бременност и раждане, дългосрочната възможност за дистанционна работа и опцията за почасова заетост. Данните са от първото проучване на блога за кариерно развитие на жените и майките – https://dzhandeva.com. Анкетата, проведена сред 189 дами, разкрива още няколко любопитни тенденции.

Децата до 3 години в България са основно на грижите на родителите си

Първата е, че 40% от майките са готови да напуснат, ако в социалния пакет не са включени важните за тях неща. Нужно е да се отбележи, че преди това те ще потърсят диалог с прекия си шеф (34%) или с някой от HR отдела (20%). Сериозен проблем се оказва и липсата на информация какви социални придобивки предлагат компаниите. С тази пречка се е сблъскала всяка втора майка, която си търси работа. Това затруднява кандидатстването и със сигурност води до пропуснати добри възможности, но и до обратното – подаване на документи към компания, която не покрива очакванията на родителите.

Общо 64% от анкетираните разбират чак на интервюто за работа как конкретната фирма подкрепя служителите с деца. Това е така, защото другите обичайни и логични канали не дават цялата нужна информация. Само 34% от жените намират данни за социалните придобивки в обявата за работа, а 28% – в сайта на компанията. Пропуските се запълват от разговори с колеги и приятели и разпитване в социалните мрежи какви придобивки за родители има в конкретната фирма.

Увеличават данъчното облекчение за родители

Какво предлагат работодателите?
Според анкетираните жени в момента в социалния пакет най-често се срещат:
ваучерите за храна
● възможността за дистанционна работа
● допълнителното здравно осигуряване
● гъвкавото работно време
● почасовата заетост

По-рядко се появяват финансовият бонус за раждане на дете и грижата за психичното здраве под формата на срещи със специалист.

Какво очакват майките, които се връщат на работа след майчинство?

Повече диалог, повече информация за социалния пакет, повече емпатия и толерантност към жените с деца. Накратко, това са очакванията и нагласите към компаниите. “Трябва да има бюджет и избор на придобивки според нуждите на конкретния служител. Няма как аз, като майка на малко дете, да имам същите нужди като 20-годишния ми колега, който няма и не планира скоро да има деца”, казва в анкетата една от майките. Друга допълва: “За мен е важен индивидуалният подход. Ако имам право да избера само още две придобивки, бих се чувствала по-специална, отколкото да имам нещо, което не ползвам.”

Сред призивите към работодателите е и този: „Толерантност към майки с деца. И възможност за връщане на работа по-рано, но с включена работа от вкъщи.

Доста големи компании казват че имат такава, но реално не правят нищо за връщащите се майки на работа или напротив, даже прекратяват договорите им.“ И едно леко намигване към фирмите, които си мислят, че правят достатъчно за своитеслужители – „Хоум офис, пица ден в офиса, кафе и напитки, casual day и пр. Това НЕ СА социални придобивки, а трябва да са норма“, пише в отговора си една от майките.

С пълното изследване можете да се запознаете тук – Какво искат майките, които се връщат на работа? и тук –Кои са любимите социални придобивки на майките?