Автор – Йоанна Рачовска – сертифицирана дула и обучител за раждане към Childbirth International (CBI). Майка на 4 деца, две от тях родени естествено след 2 секцио. Тя активно подрекрпя настоящи и бъдещи майки и семействата им от 2009 година: първоначално като доброволен помощник за кърмене, а по-късно и лидер-консултант по кърмене в Ла Лече Лига. От 2015 година работи в подкрепа на ественото, удовлетворяващо раждане и ВБАК (вагинално раждане след секцио). Менажира две групи – „Раждане във Варна“ и Раждане с дула във Варна и организира месечните срещи за подкрепа

Всяка година между 1 и 7 август отбелязваме Световната седмица на кърменето. Затова реших тази седмица да ти дам идеи за това кой би могъл да те подкрепи в подготовката си за кърменето или ако имаш въпроси и трудности след като се роди бебето.

Обикновено в болницата жените получават основни насоки и първоначална подкрепа за кърмене от акушерките. Всички знаем, че една от основните техни задачи е именно да подкрепят кърменето. Има акушерки, които водят курсове и училища за родители, в които разбира се е включена и темата за кърменето. Много жени са имали добро начало и успешно последващо кърмене именно благодарение на тази тяхна подкрепа.

Тук отварям важна скоба. Когато избираш курс / лекции / обучение за кърмене, обърни внимание дали не е спонсориран от производители на млека за кърмачета или свързани с тях продукти (шишета, стерилизатори, залъгалки и др.). Съществува Международен кодекс, който забранява тази практика, тъй тя е свързана със сериозен конфликт на интереси. Разбираш защо, нали?

За съжаление в България спазването на Кодекса не е задължително и често се нарушава. Моето мнение е, че най-качествени са платените курсове без спонсори и подаръци (но и без скрити или явни маркетингови цели), където ще получиш съвременна, безпристрастна информация, базирана на доказателства.

Не всички знаят, че кръгът от специалисти в подкрепа на кърменето е по- широк

Често е добре да вземем повече от едно мнение и да чуем различните гледни точки. И така, ето към кого още можеш да се обърнеш.

Мога ли да родя нормално след едно секцио? А след 2?

1. Доброволни консултанти (безплатно)

В България има две добролчески организации в подкрепа на кърменето: Национална асоциация “Подкрепа за кърмене” и Ла Лече Лига. Линковете водят към сайтовете им. Там можеш да видиш списъци на консултантите по градове и местните групи. Тази седмица и двете организации ще имат събития в много градове, така че потърси дали в твоя град няма организирана среща с тях. Вероятно е и да се провеждат регулярни събития.

Ето и техните национални телефонни номера, на които можеш да получиш безплатна консултация.

Национална асоциация “Подкрепа за кърмене” : 0896 418 488

Ла Лече Лига : 0888 555 385

2. IBCLC консултанти по кърмене (платени консултации)

Това са високо-специализирани консултанти, сертифицирани от международен борд. Този тип консултанти са здравни работници, тясно специализирани в човешката лактация (кърменето и свързаните с него процеси). Те имат клинични умения за справяне с широк спектър от проблеми. Обърни се към такъв консултант, ако консултацията с доброволец и подкрепата от твоята акушерка и дула не са достатъчни. Някои от тях предлагат и пренатални конултации, тоест можеш да започнеш да работиш с тях още преди раждането. Списък с 11 от 13те IBCLC консултанта в България има тук. Акушерките Даниела Лютакова (Bear and Bee: авторът на този списък) и Ани Николова вече съща са такива консултанти. Разгледай списъка и ако в твоя град няма такъв консултант, попитай за онлайн консултация при необходимост.

Бременна през лятото – какво да очакваш?

3. А дулите помагат ли за кърменето и как?

Всички дули са обучени да подкрепят жените за успешно начало на кърменето. Даваме съвременна информация и практични насоки, като можем при нужда да насочим и към консултант. Много дули са и обучители за раждане и в курсовете, които водим, има модул и за кърменето. Заповядай и в моята ФБ група в която всяка седмица си говорим поне веднъж за кърмене. Добре дошла си (и ще ти е интересно) дори и да не си от Варна. Която и от изброените опции да избереш, важно е да потърсиш подкрепа! Макар и естествен процес, кърменето има своите предизвикателства, а жените винаги са се справяли по-лесно с тях, ако имат подкрепа в общността си.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com