На 12 май предстои класирането за детски ясли и градини в София. По това време родителите са в напрегнато очакване дали тяхното дете ще бъде прието. Отново се очаква хиляди деца да останат извън системата и хиляди родители да плащат за частна градина и ясла. Децата от 0 до 3 години в яслена възраст по закон, написан преди десетки години, трябва да се грижи медицинска сестра, а в България има остър недостиг именно на тези специалисти. Оказва се, че за най-малките в София се грижат предимно медицински сестри в пенсионна възраст, има дори такива над 80-годишна възраст.

Най-младите, под 30 години, са едва 5.В момента тече обществено обсъждане на наредба номер 26, която ограничава хората, които се грижат за ясленичетата да бъде само от медицински сестри и всеки един може да се включи със своето мнение. „Казвам се Лиляна Андреева. В момента работя в 16-та детска градина в яслена група. На 86 години съм“, казва Лиляна Андреева за БТВ. Казва, че продължава да работи, защото така има тонус и контакти. Лиляна Андреева работи в ясла повече от 15 години. За тази практика няколко пъти ѝ се е налагало да оказва медицинска помощ на дете по време на работа. „Като се храни се задави – обръщам го надолу с главата, тука трябва да го натиснеш
на коремчето да излезе, защото някой път са лакоми – пълни си устата, а не гълта. И други случаи, тича, аз не мога да го спра да тича и разбие челото в пейката или с играчката, или някой го ухапе. Ние и психичното състояние можем да преценим, не
знам педагозите какво могат и колко могат“, казва тя.

Липсата на места в детските градини в София води до липса на пари, напускане на работа, зависимост от партньора

Според Антонина Кенова от организация „За качествена и иновативна образователна система” не е нужно да си медицинско лице, за да гледаш малко дете. „Аз мога да говоря като майка, аз не съм завършила медицинско образование, отглеждам третото си дете, не смятам, че имам нужда от такова. Не смятам, че в яслената група има някакво по-специфично състояние, което да изисква постоянно
медицинско лице. Децата имат нужда да бъдат навън, имат нужда през деня да бъдат активни, да се изморяват, те са страшно любопитни, вие можете ли да си представите възрастна медицинска сестра на 85 години как излиза с 15 ясленчета в двора, да слезе по стълбите, тя трябва да ги облече, да ги приготви“, казва тя.

Оказва се, че заради остарелите текстове в наредба 26, която гласи, че децата в яслена възраст трябва да се отглеждат от медицински сестри, до няколко години проблемът с недостига на персонал в градините ще се задълбочи.

И ако в момента говорим за нужда от около 100 сестри, то с предстоящото откриване на нови групи и градини от септември, бройката ще се увеличи. „Ако те не изменят наредба 26 и сложат там и други специалисти като например педагози, психолози, логопеди – хора, изучавали ранно детско развитие, дори могат да са със социална педагогика, социални дейности, и ако не позволят да влязат и такива лица в момента, ще започнем да закриваме групи и то от есента”, казва Кенова.

Лекарските асистенти и фелдшерите биха били по-полезни в системата на спешната медицинска помощ, отколкото в яслите

В София има само 5 медицински сестри под 30-годишна възраст. Откриваме Даяна Неделкина в 160-та детска градина в Драгалевци. Даяна казва, че заплатата от 990 лв. не е водеща в избора ѝ на професия, водеща е любовта към децата.

За четирите години, в които практикува не ѝ се е налагало нито веднъж да оказва медицинска помощ на дете.

„Не е нужно да са само медицински сестри, защото все пак всички са учили здравни грижи през медицинското образование, може да работят и фелдшери, и акушерки, и друг вид медицински специалисти. За жалост много млади хора отиват в чужбина, много млади хора искат по-голямо заплащане”, казва тя. „В момента имаме 4 медицински сестри, с две яслени групи сме, като в една яслена група трябва да имаме две медсестри и две помощник възпитателки. Тъй като едната ни медсестра, най-младата е бременна и скоро ще излезе по майчинство, ще ни трябва още един човек да заеме нейното място. Срещаме трудности при намирането на персонал честно казано. Младите кадри са с по-големи очаквания и изисквания даже към нас, заплащането не е чак толкова високо”, казва директорът на 150 ОДЗ в Драгалевци Красимира Гацева.

До 10 минути на седмица технологии в яслите и минимум 2 часа навън

„Аз много обичам децата. Това е едно от нещата, които ме грабна за работа. Харесва ми работата, чувствам се добре. Това е едно от най-важните неща – трябва да обичаш децата”, казва Даяна.

На сайта на Министерство на здравеопазването и на сайта strategy.bg всеки родител може да открие наредба номер 26, която подлежи на обществено обсъждане и да се включи в дискусията с мнение или становище по въпроса.