Първи дни на ясла и градина, а родителите вече са се охарчили за редица стоки, нужни на детските заведения – мокри кърпи, тоалетна хартия, чаршафи, играчки, а в списъка има и доста странни покупки като кламери, батерии за стенен часовник, подвързия за дневник, черпаци за кухнята, телевизори, килими, вода, сапуни, препарати, пердета или щори.

Най-странните неща, които родителите са купували за детската градина на детето си, може да прочетете тук:

Припомняме, че този тип разходи ТРЯБВА ДА се покриват от единния разходен стандарт за издръжка на дете в детска градина. Но откакто яслите и градините станаха безплатни, заради инфлацията, по-скъпите сметки за отопление и ток, бюджетите на детските заведения не стигат за основни нужди. От там идва и искането към родителите да се събират суми за покупки за децата. В някои ясли и градини те са по 20 или 50 лева в началото на учебната година, а в други има постоянно искане да се купуват постоянно нови и нови стоки.

“Дърпат детето ми като парцал”, “ми тъй ши е първите дни” – за адаптацията в държавните ясли от родители

Проблемът за много родители е не, че събират по 50,60 или 80 лева в началото на учебната година за основни нужди, а че през цялата учебна година постоянно има странни изисквания за покупки, като например филтри за пречистватели на системи за вода, касетки с мастило за принтер, катинар, 100 химикалки, прахосмукачки, лопати и т.н. Тези консумативи спокойно може да бъдат платени от бюджетите на градините, а за родителя да останат списъците с консумативите само за децата.

5 часа чакаш с детето пред лекарския кабинет с болните за бележка, че не е контактно именно с такива

Добрите практики

Всички са ОК да се купуват играчки за децата в яслата и градина, има и хубави примери “На нас ни казаха, всеки родител да купи по една играчка + ако имаме някакви у дома, които ни пречат, да ги донесем”. “В градината на детето ми всичко е така организирано, че купуваме само и единствено помагала и моливчета”, “В нашата детска градина едни кърпички не са искали! Директорката изрично предупреди на родителска “Че пари от родителите НЕ СЕ ИСКАТ” за нищо”.

А на вас колко пари ви искаха за консумативи?

detskitegradini.com
Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com