Не забравяйте, че слънцето представлява освен радост, заплаха за здравето. За което германски експерти напомнят в специална кампания за началните училища, която допълва вече съществуващите подобни програми за детските градини, реализирани под ръководството на Националния център за изследване на онкологичните заболявания. Ръководителката на превантивния отдел към центъра Фридерике Щьолцел дава конкретни примери за това колко слънце е полезно за децата пред DW. Тя е не само учен психотерапевт, но и майка на три деца.

ДВ: Лятото е в разгара си и децата прекарват много време на открито. Колко слънце е полезнAо за тях?

Фр. Щьолцел: Слънцето е важно за здравето и на възрастните, и на децата. Децата искат да играят навън, родителите обичат децата им да са на открито – всичко това може да се прави, но с мярка. Затова препоръката ни към децата е – прекарвайте много време на слънце, но не забравяйте защитните средства.

ДВ: Може ли по-конкретно – колко минути или часове да разрешим на децата да играят на слънце?

Фр. Щьолцел: Първото правило е – да се избягват преките слънчеви лъчи по обед, особено от април до септември. Става дума за съвсем конкретен времеви интервал – два часа преди и след достигането на зенита (най-високата точка от видимата небесна полусфера). Но пък нищо не пречи през това време детето пак да е навън – на сянка. Сутрин и вечер може да се правят големи разходки

Слънцезащитен крем и други продукти за деца

ДВ: Трябва ли децата непременно да бъдат намазани със слънцезащитен крем?

Фр. Щьолцел: Когато са на слънце – задължително. Ултравиолетово излъчване има дори и в подходящото за разходки време. Освен това препоръчваме подходящо облекло в слънчевите дни: по-широки и по-леки дрехи, и на всяка цена – шапки. Слънчеви очила също, което, разбира се, при малките деца невинаги е възможно.

Основното средство за защита на децата от вредното въздействие на слънцето е подходящото облекло, чак след това идва слънцезащитният крем. Той се нанася на незащитената от дрехите кожа и е най-добре това да се прави два пъти – сутринта и по-късно през деня. И най-добре е слоят крем да е по-плътен.


ДВ: Какъв крем препоръчвате за децата?

Фр. Щьолцел: За децата препоръчвам крем с фактор 30 и повече. Малчуганите най-добре да избягват преките слънчеви лъчи. А ако детето все пак е на слънце, факторът на защита трябва да е не по-малко от 50. Внимавайте използваното средство да осигурява защита и от ултравиолетовите лъчи, както и да не съдържа нито ароматизиращи добавки, нито алкохол, който изсушава кожата.

Всичко за детето и слънцезащитата

ДВ: Вероятно нерядко Ви се е случвало да чувате, че хората преди не са се мазали толкова интензивно…

Фр. Щьолцел: По-рано не се е говорило толкова за този проблем. Днес науката е много по-напреднала. Знаем, че ракът на кожата е сред най-разпространените онкологични заболявания – в Германия ежегодно се регистрират 227 хиляди нови случая, 37 от които са меланоми. Това е много агресивен вид, при който водещ рисков фактор е именно ултравиолетовото излъчване. Световната здравна организация го поставя наравно с тютюневите изделия и азбеста.

Кожата на децата се нуждае от защита, тъй като разрушенията, получени в детството, водят до онкологични заболявания в зряла възраст.

ДВ: Все пак – как да покажем на децата, че трябва да се пазят от слънцето?

Фр. Щьолцел: Имам един любим експеримент – с ябълка. Трябва да се вземат две, като едната бъде поставена на слънце – например на слънчев перваз, а другата се остави в банята или в някой шкаф. Погледнете след седмица какво става с плодовете – ябълката, оставена на слънце, се е сбръчкала, свила се е, загубила е цвета си. 

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com