Къпането, особено в първите дни след раждането, може да е стресиращо за родителите и за бебето. Именно заради това възникват много въпроси дали то трябва да се практикува всеки ден. Отговорът е не. Няма научен или биологичен отговор колко често трябва да къпете детето си, но Американската академия по педиатрия е на мнение, че особено новородените не се нуждаят от баня всеки ден. Родителите трябва да се уверят, че зоната на пелените на бебето е чиста, като може единствено тя да се мие по няколко пъти на ден, докато бебето не се научи как да пълзи наоколо и наистина да се цапа, ежедневното къпане не е необходимо.

Пет важни съвета за избор на бебешка козметика

Три бани на седмица през първата година на бебето може да са достатъчни. По-честото къпане може да изсуши кожата на бебето.

Ако детето има суха, чувствителна кожа, родителите трябва да измиват детето си с мек сапун веднъж седмично. През други вечери детето може просто да се изплаква с вода, без сапун или бебешка козметика.

Относно първата баня, Световната здравна организация (СЗО) препоръчва да се отложи първото къпане на бебето до 24 часа след раждането. А преди пъпната врътка да падне, правете вани с гъба на новороденото, като избягвате зоната.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com