Здравните власти не предвиждат за момента медицинските бележки за липса на контакт със заразно болни, които хиляди родители трябва да представят пред детските градини, да отпаднат, пишат от Сега. Засега здравните власти не обмислят премахването им въпреки становищата на стотици лекари, че те са абсолютно безсмислени. Това става ясно от отговори на здравното министерство и главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев на въпроси на “Сега”.

 Абсурдът наречен контактна бележка. Това ще го потвърди всяка една майка и всеки един личен лекар. В дните до 15-ти септември и то в периода 12-15, пред кабинетите на лекарите се извиват опашки от майки с деца, за да вземат прословутата контактна бележка, която се изисква при отсъствие на детето от детската градина за повече от 10 дни. Много лични лекари споделят мнението, че въпросната медицинска бележка не изпълнява целите си да осигури безопасна среда за децата и е просто безсмсилена от медицинска гледна точка.

След извършен преглед в нея личният лекар следва да запише, че детето не е било в контакт със заразн болен три дни преди да тръгне на градина, осланяйки се предимно на твърденията на родителите. Никой родител обаче не може да знае дали детето му не си е играло на площадката с друго дете, което е например с варицела, и по тази причина е в инкубационен период.

“От родителите се изисква определена купчина хартии, съдържащи недоказуема по своята същност информация, която трябва да е старателно подписана и подпечатана от хора, за които се предполага, че трябва да са лекари, а не просто администратори на документи”, възкликна във фейсбук д-р Александър Атанасов. По думите му въпросната бележка функционира на базата на наредби, “писани от хора, невложили грам мисъл в тях”. “Понякога си мисля, че единствената цел е всички “да си вържат гащите”, ако “нещо се случи”. Какво точно ще се случи никой не казва”, посочва той.

На въпрос на “Сега” какъв е смисълът от контактните бележки главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев заявява, че целта им е да не се допусне посещение в организиран детски колектив на дете, при което е налице вероятността, поради осъществен контакт с лице с остро заразно заболяване, да внесе в групата съответното заболяване и да стане причина за възникване на епидемичен взрив. “Разписаният ред е част от провеждането на противоепидемичния контрол в организирани колективи”, казва той. Кунчев обяснява, че “в медицинската практика свалянето на епидемиологична анамнеза за осъществен контакт със заразно болен е основен подход, който се използва, както в хода на епидемиологичното проучване, така и преди провеждане на клиничен преглед от общопрактикуващ лекар”. По този начин се определяли продължителността на заболяването, контактните лица в семейството и необходимостта от вземане на противоепидемични мерки. “Свалянето на епидемиологична анамнеза се осъществява чрез подробен разпит на родители, като общопрактикуващият лекар извършва оценка и анализ на получената информация”, казва той, въпреки че вероятно и той е наясно, че това изобщо не се случва по описания начин.

Куриозното е, че на подобни въпроси на “Сега” към здравния министър Асен Меджидиев от екипа му отговарят абсолютно същото. “Лечебните заведения следва да създадат организация на работния процес, така че да сведат до минимум струпването на пациенти пред лекарските кабинети, като провеждането на прегледи например да се извършва само след предварително записан час, спазване на физическа дистанция от поне 1,5 м. от пациентите пред лекарския кабинет, носене на защитни маски за лице и др. При правилно създадена организация и ред, всеки пациент следва да има възможност да посещава своя ОПЛ за преглед, консултация и др.”, казват оттам по същия начин с абсолютно същите думи, с които отговаря и Кунчев.

От МЗ не отговарят на въпроса дали ще обмислят възможността да премахнат въпросните контактни бележки, както например преди година предложи бившият министър Стойчо Кацаров.

Тя бе заменена за кратко по време на пандемията с декларация, в която родителите сами трябваше да декларират, че детето им е здраво. След края на извънредната епидемична обстановка обаче тя пак се върна.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com