доктор деца

Контактната бележка може да се замени с декларация от родителя, това може да бъде възможно, ако министърът на здравеопазването реши да направи промени в НАРЕДБА № 3 ОТ 5 ФЕВРУАРИ 2007 Г. ЗА ЗДРАВНИТЕ ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ. Това стана ясно от пост във Фейсбук на депутата от “Да, България” Божидар Божанов.

Съвсем скоро започва приемът в детските ясли и градини и събирането на документи за целта. Единият документ е бележка от лекар, че детето е здраво и не е било в контакт със заразноболен в последните 10 дни.

Тази бележка на пръв поглед изглежда безполезна – лекарят просто удостоверява декларираното от родителя, че детето не е било в контакт (иначе лекарят откъде да знае?).

От друга страна, обаче, нуждата от тази бележка прави опашки пред лекарските кабинети, където болни и здрави деца чакат заедно. На всеки родител му се е случвало детето му да се разболее (пак) след посещение до лекарския кабинет в по-вирусен сезон.

В тази връзка зададох въпрос на министъра на здравеопазването какви са ползите от тази бележка и в какви срокове могат да я махнат от наредбата, като напр. я заменят с декларация от родителя.

По принцип за 14 дни могат да я променят, но нека видим какво смята министерството и ще премахне ли тази административна тежест”.

Родителите са съгласни с депутата: “Документалното издевателство върху родителите трябва да бъде цялостно премахнато. Като се започне от записването в детските заведения, където трябва най-сетне да се премине изцяло към електронни документи и служебни проверки. Например за отсъствия поради заболяване до няколко дена (примерно 3) не трябва да се изисква “бележка” от лекар” .

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com