Коронавирус и деца – какво знаем до момента? Мисля, че това е най-полезната тема, по която можем да пишем в момента.

Ново проучване, което изследва група от деца в Китай, които са имали COVID-19 и са се възстановили, показва, най-вече, че болестта е протекла леко, с леки симптоми.

Документът, публикуван преди дни в Nature Medicine, разкрива съществени данни, които предполагат, че COVID-19 рядко протича тежко или критично при децата.

Проучването разглежда десет деца в Китай, които са потвърдили COVID-19 след скрининг на 745 деца. Те са имали близък контакт с диагностицирани пациенти или са били в допир със заразени роднини.

Децата на възраст между 2 месеца и 15 години били приети в болница. Седем от тях са имали температура, но не надвишаваща 39 градуса, а другите симптоми са включвали кашлица, болки в гърлото и запушване на носа. Нито едно от децата не е имало главоболие или болки в мускулите, както е съобщено при много възрастни пациенти.

Рентгеновата снимка на гърдите на всички десет деца не показвала убедителни признаци на пневмония, което се наблюдава при тежките случаи при възрастни.

„Проучването е само с десет пациенти, но то ни предоставя полезна информация“, казва д-р Джон Уилямс, началник на отдела по детски инфекциозни болести на детската болница на UPMC в Питсбърг.

Няколко от тези деца имали голямо количество вирус в организма си, но въпреки това, те не са били с усложнения, добави докторът. Десетте деца съставляват само 1,3% от всички прегледани и изследвани, тъй като се знае, че са били изложени на близък контакт с някой с COVID-19.

Статистика на смъртните случаи до момента

Както виждаме от графиката смъртността при най-малките – от 0 до 9 години е нулева. От десет до 19 години тя е 0,2% от 6525 смъртни случаи до момента.

Изследователите все още се опитват да разберат защо вирусът е рисков а възрастните. Според учените може да се окаже, че белите дробове на децата са по-малко податливи на инфекция или имунната им система е по-силна.

Децата обаче могат да носят вируса наоколо и да го предават помежду си, а след това на своите родители.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com