След второ класиране, извън столичните детски градини и ясли останаха хиляди деца. Родители настояват за решение на проблема, а от общината обясняват, че на места дефицитът ще бъде компенсиран с разкриването на още 17 детски градини до края на годината, съобщи Bulgaria ON AIR.

Красимира Пенчева има дъщеря на 2 годинки, която остава извън яслата и на второ класиране. Споделя, че за семейството им не е опция частната детска градина.

“Трябва да си давам почти цялата заплата. Имам и второ дете, което се наложи да го пусна на частна детска градина 5 месеца, беше трудно финансово за цялото семейство. Налагаше се да излизам по-често в болнични, получавах и по-малко възнаграждение”, сподели Красимира.

“Моите притеснения са, че има дискриминация спрямо деца, на фона на други. Половината са приети, останалите – не са. Вместо да има подобрение на казуса, той се задълбочава с всяка изминала година. Държавата трябва да е майка за всички, а не мащеха за неприетите деца”, коментира организаторът на протеста Красимира Пенчева в студиото на “България сутрин”


Родителите настояват за строеж на сгради за децата, които в реален срок да бъдат завършени, както и за подобряване на условията в градините. Освен това те искат и материалното възнаграждение на учители и персонал да бъде адекватно.

“Също така трябва да има компенсации за неприетите, не по дискриминиращи критерии, както е в момента”, катигорична е Пенчева.

По данни на общината 21 детски градини се строят в момента.

“Това, което сега се казва, от тези 20 градини половината се ремонтират, а не са нови. Част от тези, които се строят, са отлагани от предишни години и всяка година се докладва, че се строят 20 градини, за 10 г. трябваше да има 200 нови или 40 000 деца в тях. Резултат няма”, коментира председателят на Дискусионен клуб за социална местна политика Николай Белалов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му проблемът е започнал, когато са били раздадени 50 градини, а раждаемостта се увеличи.

“30 градини биха поели неприетите деца. Могат да бъдат изградени за 2 г. и да решат проблема. Пак ще има недостиг, няма всяко дете да е прието в градината срещу блока, ще се наложи да отиде на 2-3 км, но и общината не може да стои до всеки блок градина”, добави Белалов.

Тя настоява да бъдат взети спешни мерки и да бъдат отменени дискриминиращите критерии.

“Ако си посещавал ясла ти дават допълнителна точка и изпреварваш всички други деца за детска градина. Държавата трябва да е майка за всички, а не за едни да е майка, а за други да е мащеха”, каза още Красимира.

Потърсихме позиция по случая и от общината. “Неприетите деца са само от яслите, всички деца над 3-годишна възраст ще бъдат приети до последното класиране в детските градини”, коментира общинският съветник Диян Стаматов.

Недостигът в яслите ще бъде компенсиран с разкриване на още детски заведения.

“Само до края на тази календарна година ще бъдат разкрити още 17 градини и ще бъдат усвоени над 2000 места. Въпреки това, ще има деца, които ще останат без ясли, но не трябва да се забравя, че в България майчинството е до 3 годишна възраст и децата биха могли да бъдат отглеждани от своите родители”, обясни още Стаматов.

Най-сериозен остава недостигът на места в столичните квартали “Красно село”, “Витоша”, “Триадица”, “Овча Купел” и “Лозенец”.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com