​Бр​​енди Слоун беше близо до това да избухне в сълзи. 43-годишната майка на две деца беше се отчаяла от резултата  от търсенето на бебешко адаптирано мляко, когато в петия поред магазин за хранителни стоки, в който тя се втурна, имало същото като в предишните четири: празни рафтове.

„Чувстваш се толкова безсилен, защото би трябвало да можеш да храниш децата си, а не можеш, защото там на рафта няма нищо“, казва тя пред Би Би Си.

Какво да правите, ако сънят на детето се влоши след тръгване в ясла или градина

Ситуацията е резултат от комбинация от проблеми с глобалната верига за доставки и затварянето заради замърсяване на фабриката на един от водещите производители в САЩ Abbott Laboratories, което създаде една от най-големите кризи за адаптирано мляко за кърмачета в най-новата история на САЩ. Abbott Laboratories, най-големият доставчик на АМ за кърмачета в САЩ, затвори завода си в Мичиган след съобщение, че четири бебета са с бактериални инфекции след консумация на техни продукти. Главният изпълнителен директор на Abbott Робърт Форд се извини за недостига на съставката. Той обеща заводът да бъде отворен отново през първата седмица на юни, но и обяви, че ще бъдат необходими шест до осем седмици, продуктите да достигнат до рафтовете на магазините.

Бренди, която има 15-месечна дъщеря и наскоро осиновен двумесечен син, е сред милионите американски семейства, които се борят да хранят децата си на фона на недостиг на адаптирано мляко в цялата страна.

Защо напълно здрави деца внезапно умират в съня си: причината е разгадана

Въпреки че повечето бебета в Америка са кърмeни според статистиката (84,1%), само 58,3% от бебетата са кърмени ексклузивно до 6 месеца. Процентът на кърмените и дохранвани с адаптирано мляко преди двудневна възраст в САЩ също е доста висок 19,2%.

Някои са толкова отчаяни, че се опитват да направят свои собствени заместители на храните за кърмачета с рецепта от 1950-та година.

Търсенията в Google за това как да си направите адаптирано мляко у дома са се увеличили с 2400% през последните 30 дни, според Google Trends.

Но Академията по педиатрия съветва родителите да не прибягват до тези стари и неефективни рецепти. А казват, че бебетата над шест месеца могат да приемат пълномаслено краве мляко като временен вариант. Въпреки че кравето мляко “не е идеално и не трябва да става рутинно”, то е по-добро от разреждането на адаптирано мляко или опит за домашно приготвен заместител.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com