Американската компания за играчки Mattel представи нова кукла Барби със синдром на Даун, създадена в сътрудничество с Националното дружество за синдром на Даун (NDSS).

Куклата е създадена като част от колекцията Fashionista, която се появи през 2009 г. Тя включва и други кукли, изобразяващи различни специални потребности – тъмнокожа Барби в инвалидна количка, Барби с протезен крак и слухов апарат, Кен с витилиго и други. 

Лиза Макнайт, изпълнителен вицепрезидент на Mattel, споделя, че целта на създаването на тази кукла е „да се противопостави на социалната стигма чрез игра“. „Нашата цел е да дадем възможност на всички деца да припознаят себе си в Барби, както и да насърчим децата да играят с кукли, които не приличат на самите тях и така да развият чувство на съпричастност, толерантност и състрадание“, уточнява тя.

Лицето и тялото на куклата предават характеристиките, типични за хората със синдром на Даун – тя е по-ниска и има по-малки черти. Mattel отбелязва още, че играчката е била прегледана от медицински специалист. 

Новата Барби носи розови ортопедични скоби на глезена, които са в тон с роклята (за да поддържат краката ѝ при ходене), както и маратонки с цип, които децата с Даун използват, за да се обуват и събуват лесно. 

Куклата е облечена в рокля с бухнали ръкави, украсена с пеперуди и цветя в жълто и синьо – цветове, свързани със синдрома на Даун.

В допълнение розовото колие на Барби има висулка под формата на три стрели, показващи трите хромозоми от 21 двойки (генетична патология, наречена синдром на Даун, обикновено 21 двойки са представени от две хромозоми). Стрелките са насочени нагоре, което символизира издигането и движението напред.  В изявление пред медиите изпълнителният директор и президент на NDSS Кенди Пикард отбелязва, че тази Барби е „огромна стъпка напред към приобщаването“. „За нашата общност означава толкова много да можем да играем с кукла Барби с този синдром за първи път“. 

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com