Изследвания за детска ясла и детска градина

С настъпването на септември родителите подготвят децата си за тръгване на ясла и детска градина, като част от задачите, е да пуснат лабораторни изследвания за детска ясла и детска градина.

Сроковете за валидност на лабораторните резултати за прием в детска градина са нормативно определени в Наредба №26 на МЗ от 18.11.2008 г. за устройството и дейността на детските ясли и детските кухни и здравните изисквания към тях и Наредба №3 от 05.02.2007 г. за здравните изисквания към детските градини

Необходими медицински изследвания за постъпване на детето:

В детска ясла:

 • изследване за патогенни бактерии и чревни паразити (шигели, салмонели, ешерихия коли), извършено не по-рано от 15 дни преди постъпване на детето в детската ясла.
 1. изследване на фекална проба за хелминти и протозои
 2. перианален отпечатък със скоч лепенка за острици
 • изследване на кръв и урина, извършени в едномесечен срок преди постъпване на детето в яслата
 • изследване с отрицателна реакция по Васерман на единия от родителите, извършено в 6-месечен срок преди постъпване на детето в яслата

В детска градина:

 • изследване за патогенни бактерии и чревни паразити (шигели, салмонели, ешерихия коли), извършено не по-рано от 15 дни преди постъпване на детето в детската ясла.
 1. изследване на фекална проба за хелминти и протозои
 2. перианален отпечатък със скоч лепенка за острици
 • изследване на кръв и урина, извършено в едноседмичен срок преди постъпване на детето в детската градина

В много лаборатории има специални пакет детска ясла и детска градина с нужните за целта изследвания на цена най-често от 12 до 24 лева в зависимост от изследванията.

За изследването на патогенни чревни бактерии, както и паразити, е необходимо да занесете в лабораторията, в която ще правите тестовете, фекална проба, а изследването на кръв и урина – пълна кръвна картина и СУЕ се провежда в лабораторни условия. Попитайте лабораторията как да вземете правилно и съхраните пробите.

Проверете дали вашата детска градина изисква печат за изследванията.

Инструкция за взимане на материал за пакет детска градина

 • Проби за ПКК /пълна кръвна картина/ и СУЕ /скорост на утаяване на еритроцитите/ се взимат сутрин на гладно в лабораторията.
 • От вкъщи носите първа сутрешна урина до 2 часа след отделянето
 • Изследване на фецес еднократно и Морфологични изследвания за чревни паразити – да се дефекира на чисто и сухо място. Материал взет от различните части на фецеса, с големина на лешник се поставя внимателно в контейнера за фецес и се затваря плътно.
 • Острица Ентеробиоза (скоч лента) – сутрин, преди тоалет и дефекация, половината от прозрачния скоч се отлепва от стъклото и се залепва върху аналното отвърстие, притиска се с пръст, отлепва се и се залепва отново върху стъклото. Да не се ползват левкопласти, цитопласти и непрозрачни скочове.
Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com