Лекарски асистенти и фелдшери да могат да работят в детските ясли и яслените групи на детските градини – това предвижда нормативна промяна, предложена за обществено обсъждане. Междувременно стана ясно, че неправителствения сектор в образованието се е срещнало с представители на правителството, за да обсъдят недостига на медицински персонал в яслите и как това да бъде решено.

Министерството на здравеопазването предлага изменението заради големия дефицит на специалисти с висше образование по специалностите медицинска сестра и акушерка, каквито се изискват за работа в детските ясли.

Защо в яслите е задължително персоналът да е 100% медицински? Нима възрастта от 0 до 3 години е медицинско състояние?

По данни на Столичната община и на други местни власти въпреки многобройните обяви за работа и повишаването на заплатите, през последните години не се наблюдава интерес у медицинските сестри и акушерки към работа в детска ясла. Затова и голям брой щатни длъжности в детските ясли за медицински сестри и акушерки са заети от навършили пенсионна възраст.

Насоките на развитие на здравеопазването през последните години подсказваха, ченедостигът на медицински сестри, акушерки, фелдшери и лекарски асистенти ще стане критичен и това се случи, коментира в предаването “Хоризонт до обед” Милка Василева от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. По думите ѝ наредбата се опитва да помогне за справяне с кадровия дефицит, но единици ще бъдат тези, които ще отидат да работят в детска ясла.

Около 8 хиляди медицински сестри и акушерки са заети в ясленото дело, в училищното и детското здравеопазване като цяло, уточни Василева.

“И за тези около 8 хиляди души не се намериха възможности заплатите да бъдат достойно увеличени през годините, така че медицински сестри и акушерки да бъдат мотивирани да работят в тази прекрасна сфера на българското здравеопазване.”

Според Милка Василева лекарските асистенти и фелдшерите биха били по-полезни в системата на спешната медицинска помощ.

“Разбира се, те ще бъдат полезни и в детските ясли. Не възразяваме на това решение на министерството.”

До 10 минути на седмица технологии в яслите и минимум 2 часа навън

Нормативната промяна няма да реши проблема с недостига на персонал в детските ясли, тъй като в страната има 2 хиляди медицински фелдшери на възраст над 58 години и само около 40 новодипломирани лекарски асистенти, поясни Василева.

Тя припомни, че от десет години от организацията призовават за “драматични промени”, за да може работещите в българското здравеопазване да останат в България и да се мотивират млади хора да учат за тези професии.

“От медицинските университети излизат около 500 медицински сестри и около 150 акушерки годишно, което е крайно недостатъчно.”

Милка Василева очерта най-тежката прогноза: ако напуснат служители на детските ясли и градини в пенсионна възраст, “няма кой да се грижи за нашите деца”.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com