Може ли една игра на “туту” наистина да промени света?

Този въпрос задава седемгодишно австралийско момиче, което наскоро стана интернет сензация, след като изнесе TED лекция за развитието на децата и взаимодействието им с възрастните. Моли Райт от Куинсланд стана най-младият човек, изнесъл TED лекция и вдъхновеила света. В нея тя казва на възрастните по целия свят как могат да подобрят детското развитие, докато просто играят с децата си.

На сцената тя беше придружена от приятеля си, едногодишният Ари и неговия баща Амарджот, за да илюстрира своите аргументи.

Може ли една игра на “туту” наистина да промени света? Да! Тъй като мозъкът на децата се развива по-бързо през първите 5 години от живота им, отколкото през всеки друг период, и това, което родителите и лицата, които се грижат за тях, правят или не правят през тези години, е не само от голямо значение, а от огромно.

А интерактивните игри като “туту” могат да помогнат за изграждането на основни умения като памет, доверие, емпатия и въображение.

7-годишната Моли Райт разглежда подкрепените от научни изследвания начини, според които можете да помогнете на бебетата и малките деца в живота ви да процъфтяват до 5-годишната си възраст.

“Игри като “туту” може да изглеждат глупави, но те задействат неврони в мозъка на децата и помагат за повишаване на паметта и доверието”, допълни Моли. Освен това тя дори се задълбочи в трудната дискусия за това как технологиите може да имат вреден дългосрочен ефект върху децата. „Децата са настроени да търсят смислени връзки и ако не ги получат, това им причинява объркване и стрес“, обясни още тя.

Здравословното развитие на децата зависи от пет компонента:

  1. изграждане на връзка
  2. говорене
  3. игра
  4. здравословна среда вкъщи
  5. социализация

Децата, които растат без тези жизненоважни връзки, ще продължат да се борят в по-късен етап от живота си, допълва Моли.

detskitegradini.com
Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com