Над 1800 свободни места ще бъдат обявени днес в системата за прием ИСОДЗ в София, съобщи пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова, която посети новоизградената 116-та детска градина „Мусала“ на бул.“Пушкин“ 2 в район „Витоша“. Тя е за пет групи – четири градински и една яслена.  В сградата има физкултурен салон и кухненски блок. 

Тези 1800 места идват от незаетите от деца със специални образователни потребности и ХЗ. А 170 от тях са от новопостроени детски градини, а до края на годината кметът обеща още над 300.

В момента в София се изграждат общо 25 детски градини като част от програмата на Столичната община за строителство на детски градини. Ремонтът на 12 от тези 25 градини трябва да приключи до края на тази година. Там, където кметовете работят много сериозно, както в район „Витоша“, няма забавяния, работи се в срок, каза Фандъкова. Тя очаква сградата на 116-та детска градина „Мусала“ да отвори врати на 15 септември. Централната сграда на детската градина също се ремонтира и до края на годината трябва да приеме деца.

Кметът на район „Витоша“ Теодор Петков е готов да започне строителството и на нова детска ясла в кв. „Бояна“ през есента, обяви още столичният кмет. Тя каза, че в „Манастирски ливади Запад“ очаква от кмета на района час по-скоро да бъде сключен договор за строителството на училище и детска градина на мястото на съборената сграда на Фонд “13 века България“, чиито терен е предоставен от фонда на общината.