Подходът Реджо Емилия е иновативен и стимулиращ метод за ранното детско образование, който подчертава качествата на детето и го възприема като силно, способно и уверено същество. Всяко дете носи в себе си голям потенциал и силно любопитство, което направлява неговия интерес да разбере своя свят и мястото си в него.

Подходът Реджо Емилия се основава на:

  • колегиалната работа на целия персонал
  • ежедневното присъствие на няколко учители в работата на децата
  • ателиетата и фигурата на ателиериста
  • вътрешната кухня като ателие на вкуса
  • средата като обучител
  • документацията, която прави видими творческите процеси на придобиване на знания
  • педагогическата координация
  • участието на семействата

През април 2023г. България за първи път ще изпрати група за професионално развитие в Италия, Реджо Емилия — регион, добил световна популярност с необичайна синергия на демократичност, качество, креативност и иновативност, предоставени от местните общински структури за деца.

Инициативата е насочена към широк кръг представители на институции за образование и грижа,
политическия живот, общини, инспекторати, към директори, педагози, арт-педагози, университетски преподаватели, изследователи, психолози, архитекти, дизайнери на образователна среда, STE(A)M иноватори и всички, които искат да научат повече за един от най- качествените и иновативни подходи за образование и грижа.

Посещението дава възможност за свързване с различни специалисти от Международния център Лорис Малагуци и детските ясли и градини в Реджо Емилия.

Участниците ще преминат през изследването на различни образователни и професионални перспективи в подхода, ще имат възможност да се запознаят с основни елементи на живота и ученето в “nido” (0-3 г.), “scuola dell’infanzia” (3-6 г.) и експерименталното училище (3-11г) на Реджо Емилия. Групата за професионално развитие се провежда от Reggio Children, Италия – организация, уникална в своята роля, мащаб и принос за децата в Италия и по света.

https://www.facebook.com/FoundationKaleidoscope/

Инициативата няма комерсиална цел и се осъществява с подкрепата на Фондация за детско развитие “Калейдоскоп”, партньор за България на Reggio Children. Към момента записани са 40 участници и разполагат само с 10 последни места за участие.

В България малко градини и училища работят в съответствие с принципите и философията на Реджо Емилия. Затова и от  Фондация за детско развитие “Калейдоскоп” се надяват предстоящата група за професионално развитие да промени това и да отвори нови възможности за практикуване и усъвършенстване на учителите в България.

По света – в община Реджо Емилия системата за ранно образование и грижа поддържа 84 ясли и детски градини. От тук, вдъхновението “Реджо Емилия” си е прокарало път към повече от 140 държави на шестте континента. В Европа, подходът Реджо Емилия е белязал раннообразователните системи на държави като Швеция, Норвегия, Исландия, Финландия, Дания, Австрия… Части от САЩ, Южна Австралия, образователните министерства във Виетнам, Сингапур, Южна Африка от години работят в тясно сътрудничество с експертите от Реджо Емилия и Международния център Лорис Малагуци.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com