Мантрата на Монтесори „следвай детето“ е особено ключова в играта, където играчките с отворен край дават на децата шанс да поемат водеща роля в собственото си обучение.

Монтесори методът на образование на децата се фокусира върху стимулирането на тяхната независимост, концентрация и развитие на уменията чрез специално разработени образователни играчки и материали.

Какво представляват Монтесори играчките?

Има няколко основни характеристики, които привеждат една играчка в съответствие с теорията на Монтесори, а те са:

  • Простота
  • Образователна цел
  • Естествени материали
  • Реалистичен изглед
  • С отворен край (сценарий на игра)
  • Насърчава независимостта

Какво е специалното в Монтесори играчките?

Монтесори играчките насърчават практическото учене чрез игра, откриването на нови понятия и факти за живота и експериментирането.

Те култивират естествено любопитство, стимулират независимото мислене, подпомагат сензорното развитие и помагат за подобряване на фокуса и концентрацията на децата. Нещо повече, играчките Монтесори са направени от висококачествени естествени материали и са създадени да издържат във времето, което ги прави рентабилен вариант и по-щадящи околната среда от пластмасовите алтернативи.

Как Монтесори играчките се различават от традиционните?

Образователният метод Монтесори е свързан с предоставянето на децата на инструментите и независимостта да учат със свое собствено темпо, докато традиционните стилове се фокусират върху по-формулиран подход родител-дете. Ако искате да създадете стая за игра с Монтесори играчки, потърсете играчки, които се фокусират върху едно умение наведнъж, насърчават свободната игра и карат децата да мислят самостоятелно.

Избягвайте прекалено стимулиращите играчки с много мигащи светлини, звуци и бутони – по-малкото е повече, когато става дума за Монтесори.

Сензорни материали за разпознаване на цветове и форми

https://kalababy.bg/product/darven-montesori-sorter-po-czvetove/?fbclid=IwAR0hM9PlC3vSW8vpM6Ult6pvrTHi0yYFn0OSPRxJCk44enYUnT5PDoVg764&utm_source=site&utm_id=detskitegr

Играчките за подреждане – всякакъв вид сортери – са предпочитани сред експертите по детско развитие за усъвършенстване на двигателните умения и сръчността. Привидно простата дейност за подреждане прави чудеса за укрепване на мускулите на ръцете и ръцете, подготвяйки децата за важни задачи, когато пораснат.

Друго страхотно нещо за тази образователна играчка е, че учи на решаване на проблеми и критично мислене по много директен начин.

Детето може да научи различните геометрични форми – квадрат, триъгълници, кръг и други, като ги нарежда и съчетава в мозайка или пък извън рамката й.

Друга популярна форма на тази игра е кутията с разноцветни дървени блокчета. Децата трябва да съчетаят цветовете, формите и размерите, за да ги сортират или комбинират.

Играта стимулира концентрацията, стратегическото и логическото мислене, а при по-малките дава поле за научаване на основните геометрични фигури, пространственото мислене и научаване на цветовете.

Дървени плодове и зеленчуци

https://kalababy.bg/product/raznoczvetni-darveni-zhaladi-za-sortirane/?utm_source=site&utm_id=detskitegr

Тъй като огромна предпоставка на Монтесори обучението е да се практикуват сценарии и приложения от реалния свят, дървените комплекти плодове и зеленчуци са любима образователна играчка сред Монтесори ентусиастите. Децата могат да усетят гладката текстура на дървото, да оценят формата и теглото на различните парчета и да изследват различни размери и цветове. Като ангажират множество сетива, тези образователни играчки са страхотни за сетивно изследване.

Свързването с природата е друг важен принцип на Монтесори играчка, а дървените плодове и зеленчуци са идеални за това – и не само, имаме и игри с жълъди и пчелички.

Децата могат да се запознаят с основните концепции за отглеждане и консумация на храната. Те дори могат да бъдат насърчени да се хранят по-здравословно и да опитват повече плодове и зеленчуци, което е огромна победа за родителите.

https://kalababy.bg/product/darvena-igra-zhizneniyat-czikal-na-pchelata/?utm_source=site&utm_id=detskitegr

И накрая, дървените плодове и зеленчуци са издръжливи и могат да се използват за различни видове игра в продължение на много години – включително ролеви игри.

Конструктори

Строителните блокчета са не само вечни, класически играчки, но също така заемат специално място в сърцата на любителите на Монтесори навсякъде. Тези прости, но многофункционални Монтесори играчки предлагат множество предимства за развитието и ученето на децата. Градивните елементи стимулират креативността, уменията за решаване на проблеми и развитието на фината моторика. Освен това насърчават логическото мислене и пространственото съзнание.

Един от любимите ни начини, по които малките могат да си играят със строителни блокчета, е като ги използват за конструиране и инженерство. Изграждането на кули, мостове и други конструкции може да изглежда просто, но всъщност ги въвежда в сложни концепции като гравитация и физика.

Математически задачки

https://kalababy.bg/product/darvena-obrazovatelna-igra-s-czifri-i-formi/

Детето използва дървени числа и символи, за да научи числовите стойности и математическите операции чрез конкретни действия по забавен начин.

Една играчка – много умения

https://kalababy.bg/product/bizibord-aktivna-daska-po-montesori/?utm_source=site&utm_id=detskitegr

Монтесори играчките стимулират цялостното развитие. Холистичното развитие е идеята, че вместо различни предмети, като математика, четене и писане, ученето се включва в дейности заедно. Например дете, което играе с играчка за подреждане, може да брои и сортира кубчета, като работи върху своите математически умения.

То също тренира фини двигателни умения и хващане на нещата по различни начини, което помага на децата да се научи да пише.

Участие на детето в ежедневните дейности у дома

Участието на детето в ежедневните дейности у дома е интегрална част от Монтесори философията. Този подход към образованието насърчава родителите да включват децата си в различни домакински и ежедневни задачи. Такива дейности не само развиват уменията на децата, но и ги учат за отговорност, сътрудничество и съчувствие.

Родителите могат да предоставят на децата си опити като помагане при приготвянето на храна, почистването на стаята или организирането на личните им пространства. Тези дейности не само ги учат за домашни грижи, но и развиват техните фини моторни умения, концентрация и ред. Важно е да се подчертае положителното участие на децата в ежедневието, като се поощрява тяхната инициатива и самостоятелност.

https://kalababy.bg/product/darven-detski-komplekt-za-pochistvane-ot-6-chasti/?utm_source=site&utm_id=detskitegr

Защо играчките Монтесори са толкова прости?

Минимизирането на разсейването е основна част от подхода на Монтесори, така че тези играчки обикновено са много прости по отношение на външния вид и това, което правят. Играчките Монтесори са предназначени да помогнат на децата да се съсредоточат върху усвояването на едно конкретно умение наведнъж. Смята се, че това помага за по-задълбочено обучение и развитие.

Защо в Монтесори метода няма пластмасови играчки?

Монтесори методът се фокусира върху играчки, направени от естествени материали. За разлика от пластмасата, тези материали вдъхновяват връзката с природата и реалния свят, докато различните текстури предлагат сетивно изживяване и насърчават изследването. Освен това са по-издръжливи и не съдържат токсични химикали, които за съжаление има в много пластмасови играчки.

Защо Монтесори играчките нямат цвят?

Често срещано погрешно схващане е, че играчките Монтесори трябва да имат цвят на естествено дърво. Монтесори приветства цветовете, но предпочита по-меките, по-приглушените тонове от ярката основна цветова палитра, която често виждате в изработката на пластмасовите играчки. Това от своя страна създава  по-успокояваща среда за децата, засилване на концентрацията им и избягване на свръхстимулацията.

Колко Монтесори играчки трябва да има едно дете?

Въртенето на играчките е проста, но ефективна стратегия, която включва въртене на играчки в стаята за игра на вашето малко дете. Идеята е да подредите 8-10 Монтесори играчки на нисък рафт, който вашето малко дете може да достигне, след което да ги разменяте с други играчки на всеки две седмици. Превключването на нещата и предоставянето на възможност на децата да избират от своите играчки насърчава независимата игра и повишава тяхната увереност.

Материалът е изготвен с идеи и играчки на Кalababy

detskitegradini.com
Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com