Очаквайте следващата седмица и наредбата за обезщетение на родителите на неприети в ясли деца, съобщи във Фейсбук страницата си Елисавета Белобрадова, депутат от Демократична България.

“Вчера се случи нещо, за което се борих от пет месеца всеки Божи ден – промяна в Наредба 26 за устройството и дейността на детските ясли. Един наглед малък препъникамък, който ни отне месеци битки, за да започне колата на ранната детска грижа да върви напред.

И педагози ще могат да работят в яслите

След стотици написани становища, имейли, срещи, изказвания от трибуната най-сетне настъпи промяна в Наредба 26 и най-сетне яслите ще получат възможността да назначават педагози, там където липсват медицински сестри.

За тези, които не знаят – България е единствената страна, в която за децата от 0 до 3-годишна възраст се грижат медицински сестри.

Не от педагози, не от специалисти по ранно детско развитие, а от медицински сестри. Затова яслите са подопечни на Министерство на здравеопазването, което е абсолютен прецедент.

Кой ще гледа децата в яслите: Групи може да се закриват заради липса на медицински сестри

Но медицински сестри няма и десетки групи в София са застрашени изобщо да не бъдат открити тази есен. Повечето медицински сестри са в пенсионна възраст и тази затворена архаична система не може да предложи нито едно от постиженията на ранната детска грижа.

Но вчера се преборихме педагози да се грижат за децата както е във всички останали държави по света.

Това е само първата стъпка. След година нещата ще бъдат още по-добри.

Благодаря на Министерство на здравеопазването, че най-сетне осъзна тази необходимост, въпреки че пътят беше дълъг, труден, понякога вбесяващ. Благодаря на всички организации, които ме подкрепиха в усилията ми, благодаря на моето гуру в областта на ранната детска грижа Antonina Georgieva Kenova. И накрая благодаря на Министерство на образованието и науката, че даде открита и официална заявка да приемат при себе си яслите, за да можем да създадем единна съвременна грижа за децата от 0 до 7 години.

Лекарските асистенти и фелдшерите биха били по-полезни в системата на спешната медицинска помощ, отколкото в яслите

Очаквайте следващата седмица и наредбата за обезщетение на родителите на неприети в ясли деца.

Пари има, бяха гласувани по мое предложение още в предния бюджет. Единствено чакаме наредбата от Министерство на здравеопазването, за да започнем от септември”.

detskitegradini.com
Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com