Стартира Национален конкурс за детска рисунка „Моята паричка“. Конкурсът е за деца до 12 години, като задачата пред тях е да измислят и претворят в рисунка проект на банкнота – от съществуваща или измислена от тях валута.

От 20 март до 30 април 2023 г. чрез сайта на конкурса www.parichka.bg децата могат да подават своите проекти. Онлайн гласуване на публиката и авторитетно жури ще определят петима победители, които ще получат специални награди. Наградният фонд от общо 2400 лв. е предоставен от Уникредит Булбанк, официален партньор на конкурса. Издателствата Клевърбук, Carrot и Ciela са подготвили за финалистите и интересни книги и образователни комплекти.

Инициативата е част от официалната програма на Global Money Week 2023 за България. Организатори са платформата за финансова грамотност The Little Chief и медията на модерната жена Mammi.bg, а идеята е с тази по-арт насоченост да бъде привлечено вниманието на семействата към по-сериозната тема за финансовата грамотност, за децата и парите.

Всички новини и актуална информация около конкурса може да следите във Facebook и Instagram страниците на инициативата.

В периода 1 май – 20 май публиката гласува през сайта на конкурса, а до 25 май журито в състав Милена Стойчева, предприемач, изпълнителен директор на Junior Achievement Bulgaria и гостуващ професор по иновации и предприемачество към Европейския институт за иновации и технологии, Хубен Черкелов, Художник, известен в международните творчески среди със своите произведения, изградени по заимствани от банкноти и монети графични и символни елементи, Живка Попатанасова, Журналист от BTV Media Group, водещ на бизнес подкаста на медията, както и на видеоподкаста Жените на България” и Лъчезар Богданов, Главен икономист в Института за пазарна икономика, както и редставител на Уникредит Булбанк ще избера трима победители. Уникредит Булбанк ще подбере и още един победител за специална награда, а публиката ще избере своя фаворит, които ще спечелят парични награди (700 лева за първите места, 400 и 200 за останалите места и специалната награда, както и книги,образователни комплекти.

Това е повече от конкурс…

Сайтът на конкурса е оформен и като пространство с богато полезно съдържание за деца и родители на тема пари, лични финанси, финансови навици. В специалната секция Научи ще откриете полезни статии, свободни за изтегляне ресурси и съвети, свързани с децата и парите.

В центъра на инициативата е конкурсът, но той се явява фон на по-дълбокия разговор по темата за финансовата грамотност на децата. Темата за парите често се избягва от семействата като сложна и скучна. Игровият подход и ангажирането на въображението чрез конкурса дават добра основа за пречупване на това мислене и естественото въвеждане на темата за парите и личните финанси сред интересите на децата.

Чрез ангажираност в творчески процес на рисуване и проектиране децата ще имат възможността и мотивацията да се запознаят детайлно с функциите на парите и тяхното развитие във времето, с елементите на паричните знаци, тяхното значение и взаимодействие. Ще могат да опознаят българските и европейските банкноти и монети, както и да използват повода да получат полезни умения относно управлението на парите и личните финанси.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com