Веднъж щом проходят, децата започват да изследват неуморно света, но често това става на цената на ожулени колена, лакти и цицини по главата. Кристина Орсова е маркетинг специалист, блогър и автор на статии, но е и майка на две момчета на 5 и 3 години, чиито ежедневни приключения свършват понякога с одрасквания и синини.

Именно, за да им помогне да се справят с разочарованието и болката от всяко падане, тя измисля историята за Юнашкото камъче, което премахва болката. И познайте какво, то наистина действа.

Историята зад книгата е реална случка от ежедневието на Кристина с нейните деца, които обожават разходките сред природата. Но точно по време на една такава разходка Алекс, големият й син, пада и се наранява. За да го успокои, тя измисля Юнашкото камъче. Впускат се в неговото търсене и болката на Алекс в коляното остава само спомен. Не след дълго малкото му братче Тео също пада и се наранява, но Алекс вече знае как да му помогне.

Книгата е илюстрирана от Марина Цонева, която измисля находчивата идея да използва материали от стари списания, вестници и всякакви подръчни хартии, с които създава чудесни картини с дълбочина. Така стимулира децата да творят също у дома и използвайки подръчни материали да измислят свои истории за приключения с рицари, дракони или принцеси и планински върхове.

Идеята на книгата е да покаже на децата, че не са сами в този неприятен момент, когато болката и страхът от непознатото ги завладее.

Ние като родители веднага се втурваме да промием раната, да залепим лепенка, да целунем цицината, но не можем веднага да премахнем болката. Могат само децата с малко кураж и вяра.

Книжката учи децата и как да реагират в ситуации, в които някой друг се нарани. Тя ги учи на съпричастност, подкрепа и взаимопомощ.

Кристина Орсова ни споделя колко е важно ние самите да реагираме хладнокръвно и спокойно, когато децата паднат, наранят се и заплачат, защото от нашата реакция зависи тяхната собствена:

Не казвайте на детето си „Нищо ти няма!“, „Не се удари сериозно!“ или „Недей да плачеш!“, защото така му показваме, че неговите чувства нямат значение и омаловажаваме ситуацията.

Вместо това можем да признаем чувствата на детето, казвайки „Ти се удари и много те заболя!“ и да добавим след като прегледаме удареното: „Хубавото е, че няма сериозна рана и бързо ще ти мине!“

Ако детето плаче неутешимо, е по-добре просто да го прегърнем, за да му окажа емоционална подкрепа. Думите ни в този момент няма да помогнат, защото детето няма да ни слуша. Няма смисъл да казваме „Нали ти казах да не тичаш/скачаш/бързаш и пр.“, защото детето няма нужда от критика, а от подкрепа, за да се успокои по-бързо. Повярвайте, децата научават своите уроци именно благодарение на подобни падания, но нямат нужда да им ги натякваме.

Когато детето се успокои, може да го попитаме отново как се чувства и да се опитваме да го разсеем от болката. Когато децата усещат болка, те се стряскат, защото не знаят как да реагират и какво им предстои. Нашата задача е да ги подкрепим, да признаем техните чувства, за да ги опознаят те самите, да ги научим, че болката е преходна и е нормално да ни боли и да се чувстваме зле.

Как и защо една майка решава да напише книга за адаптация в детската градина

Кристина споделя, че нейните момчета си имат Юнашки камъчета у дома, които им помагат, ако се наранят. Или търсят такива навън, ако се ударят. Възприемат ги като нещо вълшебно, а малките деца имат нужда от малко вълшебство, за да се почувстват по-добре в трудни ситуации. Като Дядо Коледа или историите за феи и магьосници.

След като вижда ефекта на камъчето, Кристина решава да сподели историята с други родители и техните деца и така се появява книгата Юнашко камъче. Само за един месец, след като излиза от печат, Кристина получава десетки положителни отзиви от нейните читатели, което показва, че историята се възприема чудесно от децата. Най-много я радва фактът, че книгата стимулира деца и родители да излизат по-често на разходки сред природата и да търсят заедно Юнашки камъчета.

Юнашко камъче е от този тип книги, които помагат на децата да разбират и отработят своите чувства и реакции в трудни за тях ситуации. Защото, ако за нас едно надраскано коляно е нищо работа, за тях това е сериозно събитие и те имат нужда да го преживеят знаейки, че ние ги разбираме и подкрепяме.

Книгата е на издателство Екрие и може да бъде намерена в техния онлайн магазин, както и в книжарница Екрие в София, бул. България 104.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com