Невена Иванова е психолог, педагог, семеен консултант и социален сътрудник на деца и семейства в риск. Наскоро тя издаде книга, посветена на аутизма и в резултат на нейната дългогодишна практика с деца с аутизъм. В книгата може да намерите и научна обосновка на състоянието аутизъм, епидемиология и необходимост от диагноза, съвременни терапии при аутизъм, както и алтернативни терапии и възможност за организация на живота на аутистичното дете. Игри, подходящи за деца с аутизъм и други похвати от социализация и интеграция. През какви етапи преминава семейството, след като научи тежката диагноза на своето дете,както и лични истории и препоръки на майки на деца с аутизъм.

Невена, ти си психолог, педагог, семеен консултант и социален сътрудник на деца и семейства в риск. Какво те доведе до издаването на „Откровено за аутизма“?

Идеята за книгата ,,Откровено за аутизма” се зароди у мен, общувайки с родителите на деца от аутистичния спектър. По време на първия локдаун поради COVID-19 работих онлайн с децата и техните родители и това още повече ме подтикна да осъществя идеята си. Виждах тяхната всеотдайност и сила, с която посрещаха трудностите от изолацията. Възхищавам се на тяхната борбеност и непрекъснатото им желание да търсят нови начини за развитие на техните деца. Моето мнение е ,че с техните истории, разказани накратко в книгата, могат да бъдат полезни и на други родители, особено на тези, които първоначално се сблъскват с това състояние. И не само това. Всеки, който се докосне до техните истории, неминуемо ще стане по-толерантен и съпричастен към тези деца, което е изключително необходимо в днешно време, когато броят на децата с аутизъм значително се увеличава, според статистиката.

Как протича животът на едно семейство с дете с аутизъм?

Когато родителите за първи път се сблъскат с факта, че детето им е с аутизъм, те започват пътуване, което ги отвежда в един живот, пълен със силни емоции и трудни решения, взаимодействие с много различни професионалисти и специалисти, както и нестихваща нужда от информация, ресурси и адекватни услуги. Родителите споделят, че функционирането на семейството изцяло се преструктурира, социалните контакти постепенно се ограничават до най-близките до семейството хора. Много от майките преустановяват професионалните си ангажименти, отказват се от кариерно развитие,за да могат да се грижат за децата си. Информират се непрекъснато за терапевтичните интервенции в световен мащаб. Бащите също много активно се грижат за своите деца,търсят източници за информация и посещават с желание консултации със специалисти и родителски групи. Най-близките роднини, баби и дядовци, помагат в отглеждането, придружават децата по време на техните терапии, а някои дори са техни лични асистенти.

Аутизъм симптоми, признаци и поведенчески особености

На какво ни учи едно специално дете?

Едно специално дете ни учи на първо място на безусловна любов! Именно тя е в основата на приемането и толерантността. Учи ни на търпение,разбиране,смиреност и доброта. Всяко специално дете е една уникална вселена!

Аутизъм и аутистичен спектър

Споделете какво е за вас аутизмът и може ли да го приемем? Има ли аутизмът лек?

Аутизмът не е болест, а разстройство в развитието, което при подходящи терапевтични интервенции, може да бъде значително подобрено и детето/личността да бъде един пълноценен и активен член на обществото. Световната практика показва това. Има документални и игрални филми,в които главните герои са хора с аутизъм – ,,Темпъл Грандин”, ,,Рейнман”, ,,Мозъкът на Юго” и други.

Много известни личности в света са имали поставена диагноза аутизъм. Това са Алберт Айнщайн, Моцарт, Дан Акройд.

Деца с аутизъм – В България диагностицират по 300 нови случая…

Споделете една история от книгата.

„Детето ми е най-прекрасното момче на този свят. Аз вярвам в неговия безграничен потенциал и възможности….умен, наблюдателен, сръчен и любящ… В началото бе страхът от всичко свързано с израстването му. Но когато дойдоха най- добрите терапии за него, страховете се трансформираха в надежда и ми дават импулса да продължавам напред, независимо от трудностите. Днес, аз вярвам, че вървя с него по пътя на неговото израстване и отваряне за този свят. Тези деца са като цвете роза…отварят се бавно и показват красотата на своята душа. Мили родители на вашите прекрасни уникални деца…обичайте ги и им давайте любов. В мига , в който ви стане известно, че те имат своята особеност, знайте , че има шанс. Потърсете своите специалисти, пожелайте си ги…вече ги има. Светът е шарен и ние сме част от този свят, със своя цвят. Търсете и за себе си помощ и много работете върху себе си, защото ние сме много важни за своите деца – те ни усещат във всеки един момент. Всеки един мой ден е прекрасен с моя прекрасен син и Благодаря на него, че ме е избрал за негова майка“.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com