Днес вратите си за нас отвори Мели от www.mellyjolly.com. Mис Мели e учител по английски език в предучилищен и начален етап повече от 13 години в различни двуезични и международни училища и организации за работа с деца. Съвременният профил на децата поставя пред нея предизвикателството да търси и обогатява преподавателската си практика. В резултат на това тя придобива квалификации като учител по Сугестопедия и Thinking-Based Learning или методика за стимулиране на децата да използват логически връзки и да развиват мисленето си. Мелиха е единствен официален представител за България на учебните материали на Jolly Phonics, Jolly English и Jolly Grammar. Нейната преподавателска философия

„Когато учим под формата на игра, резултатите идват неусетно”

Какво по-различно предоставя методологията Jolly Phonics за изучаване на английски език за деца?

Методологията Jolly Phonics увлича детето в забавно приключение, където то участва като герой в приказки, пее песнички и научава нови звукове и думи, докато играе. Процесът е мултисензорен, защото включва всички сетива на детето. Визуалните материали са богати на форми и цветове, служат като втори учител в класната стая. Тактилните умения се развиват чрез сензорните букви в книжките, както и работата с ежедневни материали-например изписването на буквички в „ориз“. Движението и музиката са заложени като основни елементи, тъй като всеки звук се преподава със съответстващо движение и песничка, за да се активират всички сетива.

Представете си една гъсеница. С времето тя става все по- дълга и по- дълга. Ако накараме едно дете да нарисува процеса на порастване, ще забележим, че кръгчетата, които детето рисува, се увеличават с всеки различен стадий. Процесът на запознаване със звуковете работи по същия начин. Децата първо се запознават със звуковете и техните комбинации. Изучават 42-та основни звука в английската азбука, както и дифтонгите като sh, th, ai и ue. Уменията за свързването на звуковете в дума и изписването им се развиват във всеки един урок, което позволява детето да започне да чете на много ранен етап – още след запознаването му с първата група от звукове.

Колко по-бързо децата могат да научат английски език в сравнение с методите в училище?

Първото и основно най- важно нещо е, че децата не се запознават с азбуката и имената на буквите, а със звуковете. Те са разделени в 7 групи, което е целенасочено, за да може децата да започнат да правят комбинации от звукове в различни думи на най- ранен етап. Този нетрадиционен метод на преподаване им позволява да развиват уменията за четене и писане с по- бърз темп на усвояване, за разлика от традицонните методи. Друго предимството е, че методът е мултисензорен и повлиява цялостното развитие на детето, защото всяко едно учи по различен начин. Независимо каква е силната им страна, децата успяват да намерят някаква част от урока, която да кореспондира с нея. Отключването на потенциала на детето е строго индивидуален процес.

Предполагам децата много се забавляват, как преминава един учебен час при вас? 

В урока по системата Jolly Phonics могат да бъдат използвани различни материали от лего и топки до тигани. Броим звуковете като използваме музикални инструменти. Преговаряме ги като хващаме рибки и четем думите, след като ги открием скрити из цялата стая. Учебният процес не изглежда като такъв, а по- скоро като време за игра. Героите Inky, Snake and Bee (мишката, змията и пчеличката) жадуват за нови приятели и винаги имат нова игра, с която да се забавляваме.

Колко големи деца могат да се включат?

Започват от 3-годишни и системата израства с тях.

Ако имахте възможността какво бихте променили в учебния час по английски език в училище?

Бих започнала с начина, по който изглежда класната стая, като осигуря повече място за движение и подредя чиновете така, че да позволяват на децата да работят по двойки или в по- големи групи. Хубаво е да има място, където децата сами да могат да покажат проектите си, да ги виждат ежедневно и да се гордеят с тях.

Мечтата ми е да вляза в държавните училища и детски градини и да подкрепя учителите с работещи структури как да развиват в децата умения, а не да им дават готови знания.

Важно е да работим ръка за ръка с родителите и да бъдем партньори в процеса на израстване на детето им.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com