Ново изследване е доказало наличието на микропластмаса дори в бебешките изпражнения. Това е така, защото бебетата са изложени на по-високи нива пластмасови частици, отколкото възрастните, тъй като опознават всички предмети с устата си. В малко пилотно проучване на Медицинския факултет към Нюйоркския университет изследователи тествали проби от изпражнения от три новородени, шест бебета и 10 възрастни за два вида Полиетилентерефталат (PET) и Поликарбонатният полимер (PC).

PET е най-широкo разпространеният термопластичен полимер и се използва в изкуствените влакна за дрехи, широкоразпространен в производството на опаковки за храни и напитки. Изследователите открили микропластмаса в две от пробите на новородени и във всички проби на бебета и възрастни – включително и по-високи концентрации на PET при тях.

“Бебетата и малките деца са изложени на широк спектър от пластмаса, която се открива в редица играчки, бутилки и пластмасови прибори и лъжици, използвани при хранене”, казва изследователят, д -р Канан Курунтачалам, професор по педиатрия в Нюйоркския университет. Всъщност това е така, защото бебетата са изложени на по-голям прием на пластмаса, защото изследват нещата, като ги поставят в устата си.

Предишни изследвания показали, че микропластмасата се намира дори и в плацентата, което предполага, че те по някакъв начин навлизат в кръвта по време на бременност.

Какво представлява микропластмасата?

Това са миниатюрни частици от по 5 мм или много по-малки наночастици, които са видими само под микроскоп. Микропластмасата се намират дори в обикновените домакински неща като козметика, перилни препарати и бои. Тези частици не само причиняват замърсяване на околната среда, но и попадат в храната, водата и дори по повърхностите е домакинството. Те лесно преминават през храносмилателния тракт на човека, но все още не е известно дали преминават през него, без да оказват вреда. Според данни от American Association for the Advancement of Science хората непрестанно вдишват микропластмаса. Най-големият проблем всъщност се крие в това, че не знаем каква е сериозността на проблема, и данни за това колко пластмаса има в телата ни всъщност не съществуват.

Според изследване в журнала “Наука за околната среда и технологиите”, цитирано в списание National Geographic човек годишно поглъща между 39 000 и 52 000 микропластмасови частици. Ако обаче добавим и тези, които вдишваме, числото се покачва до 74 000 годишно.

Пластмасата е толкова често срещана в нашия живот и в домовете ни, че е невъзможно да я избегнем напълно. Но има някои неща, които можете да направите, като например това да намалите използването на толкова много пластмасови играчки и да ги замените с дърво или друг материал и да попречите на бебето ви да поставя пластмасови предмети в устата си, когато е възможно.

Ето и други начини да използвате по-малко пластмаса в дома си:

Спрете да използвате пластмасови кутии за съхранение на храни, а преминете към стъклени

Избягвайте да загрявате храна или течности в пластмаса, особено когато сервирате на бебето си

Използвайте бутилки за вода от стъкло или неръждаема стомана вместо пластмасови

И ето няколко начина, по които можете да помогнете за намаляване на микропластмасата в околната среда:

Преминете от пластмасови сламки към такива от неръждаема стомана

Носете свои собствени кутии за многократна употреба в ресторанти и кафенета

Използвайте торбички от плат за многократна употреба и торбички за продукти за многократна употреба в магазина за хранителни стоки

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com