“Артурус” е новият вирус, тръгнал от Индия. Причинява конюктивит, но като цяло не е страшен, каза пред Нова тв проф. Тодор Кантарджиев.

Вирусен конюнктивит

Вирусния конюнктивит е най-често срещания вид. Той е много заразрен и често се разпространява в училища, детски градини, градски транспорт и обществени места. Между 65% и 90% от случаите на вирусен конюнктивит са причинени от аденовируси. Често пъти вирусния конюнктивит се асоциира с инфекция на горните дихателни пътища и възпалено гърло. Симптомите на вирусен конюнктивит включват парене, зачервяване, секрет, сълзене и сърбеж. Обикновено инфекцията засяга едното око, но може лесно да се пренесе и на другото.

Когато се касае за вирусни или алергични конюнктивити, обикновено секрециите са воднисти и бистри, а когато става въпрос за бактериални конюнктивити – обикновено секретите са по-гъсти, жълтеникави или жълто-зеленикави. Понякога правят и гурелчета в очите. При малки деца понякога имаме и трудно отваряне на очичките от слепване на миглите от тези гурелчета

В момента се наблюдава увеличаване на леки форми на респираторни заболявания. Едната група са с тежка хрема при децата и кашлица, които са придружени със сънливост, описа върлуващите в момента вируси професорът.

COVID вече е много разнообразен, но не е смъртоносен и не е опасен за активните хора, а само за хронично болните, добави проф. Кантарджиев. Неговата прогноза е случаите на скарлатина в столичните училища да намалеят след май.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com