„Личното ми мнение е, че няма как да се обясни на родителите и на обществото, че едно дете на 3 години и на 4 години може да е без маска, едно дете на 5 години или на 6 години трябва да е с маска в детската градина. Смятам, че тази дискусия трябва да продължи и МОН трябва да намери най-оптималното решение.“ Това заяви пред БНР Ирена Анастасова, председател на парламентарната комисия по образование и наука в парламента. Проблемът за задължителното носене на маски от децата над 6 години в детските градини и училищата не е обсъждан в комисията, уточни тя.

„Наистина на мен ми изглежда нелогично децата в предучилищните групи (защото ние имаме предучилищни групи и в училищата, и в детските градини) в две съседни помещения на детската градина деца с половин година разлика във възрастта – едните трябва да бъдат с маски, другите без маски. Няма логично обяснение“, коментира Анастасова в предаването „Преди всички“.

Кои документи ще са ви необходими при подновяване на посещенията в ясли, градини и училища

В отговор на въпрос за противоепидемичната подготовка за новата учебна година Ирена Анастасова отбеляза като проблем това, че „здравните власти имат едни изисквания, а училищните власти, които са най-близо до децата и най-добре виждат какво се случва, имат друго виждане и понякога не се срещат тези две позиции“.

„Аз например смятам, че можеше да се оборудват класните стаи с ултравиолетови лампи. Дадоха се достатъчно средства за какво ли не, включително и за индивидуални средства, с които да работят децата в неприсъствено обучение. Можеха да бъдат отпуснати и средства за присъственото обучение.“

Кампанията за ваксиниране не е била достатъчно добре артикулирана в обществото и учителското съсловие няма как да се отдели от общите тенденции, смята още Анастасова.


Как ще започне новата учебна година

И според учителите това ще е трудна задача. Според Миглена Касабова, която е главен учител в бургаската детска градина „Вълшебство“ ще бъде трудно малките деца да издържат да бъдат с маски.

„Престоят на децата в детската градина е между 8 и 9 часа, понякога и 10 в зависимост от работното време на родителите. Прекарваме обаче по 4 – 5 часа навън на двора“, разказа тя. „Ако бъде приета наредбата, ще направим всичко възможно този процес да бъде възможно най-безболезнен“, допълни Касабова.

Някои от родителите споделиха, че не е невъзможно децата да са с маски, но ще е трудно.

Децата в детските градини не могат да носят защитни маски за лице

Тази позиция изрази i зам.- кметът Мирослав Боршош във връзка с приемането на насоки за работа в условията на COVID-19 за учебната 2021/22 година и стартиране работата на детските градини на 1 септември. Това становище беше обсъдено и подкрепено от работодателските организации в системата на предучилищното и училищното образование, както и от родителски организации. Дневният режим на децата в детските градини е наситен с различни дейности, ситуации и активности като хранене, игри и следобедния сън при които носенето на предпазни маски е невъзможно и неефективно.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com