За момента няма опасност от затваряне на детски градини и ясли. Това каза д-р Моника Чеуз, директор дирекция “Здравеопазване” в Столичната община по БТВ Радио.

“В момента броят на заболелите и карантинираните групи в детските градини и ясли е много малък. Периодично тестваме персонала. Допълнителните мерки, които се взимат, са доста засилени. Към момента няма опасност от затваряне на детските градини и ясли”, увери тя.

Д-р Чеуз коментира и скандалните запаси с тормоз над деца в 23 СДЯ “Ралица” в район Лозенец. Тя гарантира, че отстранените хора от персонала няма да попаднат в друго детско заведение на територията на София. Сигналът е вече в прокуратурата и ще бъде разследван.

“Това ще е като обица на ухото за останалите хора, работещи в структурата на детски градини или ясли, че това отношение е недопустимо, непрофесионално и неморално”, каза още д-р Чеуз.

Помощ от бюджета, ако взимате неплатен отпуск заради онлайн обучение

Междувременно Мирослав Боршош, заместник кметът на София, сподели мнението си, че “не е вярно, че работата на училищата застрашава здравната система на страната. Напротив – една здравна криза се пренася и се превръща в образователна”.

Той посочи, че липсва обективна статистика за броя заразени ученици, липсват тестове. Боршош посочи, че с новите противоепидемични мерки 150 000 деца в София са били лишени от образование. “Можем да изваждаме децата от училище, ако са застрашени, а те не са”, заяви той. По думите му, едва 200 от столичните учители са карантинирани.

Карантинираните паралелки в начален курс са 4%, а в прогимназиалин – 7 на сто и нищо не налага в момента затварянето на училища. “Основно правило е да се затварят последни училищата, защото последствията от тази пандемия ще отминат, но ще остане едно необразовано поколение”, посочи столичният зам. кмет. Той призова децата да бъдат върнати в училище с тестове-близалки по т.нар. пулметод. Според него липсва какъвто и да е било разговор какво да се случва с образователната система. Столична община ще започне този голям разговор, заяви Боршош. От думите му стана ясно, че в понеделник ще бъде свикана среща с директори и лекари, за да се обсъди възможността за връщане на децата в училище.