“Бях подготвена какво ни очаква, но наистина беше като филм на ужасите. Опашки от кашлящи болни деца”, разказа Теодора Йорданова za BGonAIR, която на Коледа е търсила спешна лекарска помощ за 6-годишната си дъщеря. 

Тя поясни, че са отишли до голяма столична болница, след като педиатърът не си е вдигал телефона. 

“В двата часа, в които бяхме в болницата в опит да бъде прегледано детето, липсваше каквато и да е организация”, посочи майката. По думите ѝ голяма част от децата дори са били препращани от охраната. 

В крайна сметка детето е прегледано в частно заведение. 

“Всички искат само пари, а не се дава никакво внимание. Страх ме е какво се случва. Всяка майка знае, че почти не остана болница, в която да не се плаща”, настоя тя. 

“Имаше 3-4 бебета с температура и кашлица, които докторът подмина”, посочи още съпругът ѝ – Боян Трендафилов. Междувременно хората са звънели по телефоните в опит да намерят помощ, но без успех.

Практикуващият във Варна д-р Николай Христов потвърди, че “нормалните неща в системата на здравеопазването в България са малко”.

“Пациентите не знаят къде да търсят помощ”, посочи той и добави, че хората трябва да се интересуват с кой лекар или медицински център работи личният лекар и да знаят къде да отидат в спешни ситуации през почивните дни. 

Според него друг проблем е, че 90% от случаите в спешните кабинети са за неспешни случаи.

“Има много проблеми в организацията на спешната помощ, призна докторът. Българинът е свикнал вечно някой да се грижи за него”, изказа мнението си той. 

От Коледа насам Александра търси лекар в столицата, който да прегледа 5-годишния ѝ син. Кристиян е с висока температура, кашлица и хрема. Вчера чакат три часа за преглед. Сега са пак там, но вече с направени изследвания. „Абсолютно неадекватно. Личният лекар не работи, евентуално работи до 6 часа и има заместваща клиника. Там отидохме дори не можеш да влезеш, пълно е с по-възрастни хора. Един детски лекар за цялата болница. Вчера тук имаше три пъти повече хора и деца“, казва Александра Трифонова пред камерата на БТВ. „Хората са наплашени и гледат максимално бързо при първи симптоми да доведат децата
си на преглед. В повечето случаи това претоварва здравната система.

Моят съвет е – изчакайте поне 24 часа, вижте как е детето“, препоръчва д-р Диана Ненчева, специалист по детски болести в УМБАЛ „Лозенец“. Пред поликлиника в столичния квартал „Младост“ също има опашка от чакащи. Заради бума от респираторни вируси родители сигнализираха и за липса на някои течни антибиотици за деца.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com