„Настояваме училищата и детските градини да не бъдат отваряни и обучението от разстояние в електронна среда да продължи поне до края на първия учебен срок“, пишат в отворено писмо Science in the Crisis и „Родители за безопасно образование“, което е адресирано до министъра на образованието, до министъра на здравеопазването и до медиите.  

В писмото си двете активни групи цитират медицински и научни проучвания, поместени в престижни издания, в които се установява, че училищата играят сериозна роля в разпространението на коронавируса. Сред цитираните публикации са такива в Lancet, SCIENCE, British Medical Journal. В отвореното писмо има искания. Ето някои от тях – директорите на училищата да бъдат задължени да информират родителите, че има възможност да изберат онлайн обучение за децата си, да се премахне възможността да се носят шлемове като заместител на маските, да се махне изразът „доколкото и ако е възможно“ от заповедта на образователния министър от 31 декември за онлайн обучението на 5-12 клас; – учениците от начален етап да бъдат разредени като се ползват стаите на горните класове.  

В писмото се споделя и, че: “Заразените деца имат значително по-високо количество на вирусни частици
в дихателните пътища, отколкото възрастните, според Масачузетската обща болница (MGH) към Харвардския университет и детското ѝ отделение. Преносимостта или рискът от заразяване са по-големи при наличие на повишени количества вирусен товар. И дори когато децата проявяват симптоми, типични за COVID-19, като треска, хрема и кашлица, те често се припокриват с общи детски заболявания, включително грип и обикновена настинка, в следствие на което правилното диагностициране на COVID-19 е наистина затруднено”.

Според тях статистиката също е красноречива: “Починалите учители са вече над 70 души, а след поетапното въвеждане на обучение в електронна среда от разстояние за всички степени на обучение, се отчита спад с почти 67% на положителните за SARS-CoV-2 ученици за декември, спрямо ноември и с 60% спрямо октомври. Вижте отвореното писмо тук.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com