умора, дете, сън, прозявка, бебе, почивка

Парламентът отхвърли на първо четене предложението обезщетението за отглеждане на дете до 2-годишна възраст да бъде обвързано с размера на минималната работна заплата. Промените в Кодекса за социално осигуряване, внесени от „БСП за България“, бяха подкрепени от 60 народни представители – от „Възраждане“, БСП, ИТН, един представител на ГЕРБ-СДС, двама от ПП-ДБ и от независимия депутат Радостин Василев, трима гласуваха „против“, а 96 се въздържаха.

В мотивите на предложението е записано, че така майките и семействата ще могат да получат допълнителна подкрепа за отглеждането на децата в семейна среда. Според разчетите на вносителите за приемането на законопроекта биха били необходими около 96 млн. лв. годишно допълнителни средства по бюджета на Държавното обществено осигуряване.

„След малко ще гласувате около 3 млрд. за военна техника, ако не подкрепите законопроекта, ще лишите семействата от една малка, но значима за тях мярка, която е добър знак към младите ни съграждани, които искат да живеят и обучават децата си у нас“, каза депутатът от БСП Георги Свиленски.

Сред идеите на правителството за Бюджет 2024, обсъдени със синдикатите в началото на месеца, беше и предложението обезщетението за втората година от майчинството да бъде равно на минималната работна заплата, която от януари 2024 г. става 933 лв. След отхвърляне на промените, внесени от БСП обаче, то остава 780 лв.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com