Бизнесът е одобрил предложението на синдикатите да има допълнителен 20-дневен годишен отпуск за 2020 г. за родители, които са изчерпали отпуската си и имат дете до 14 г. Това обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров пред bTV след края на онлайн заседанието на Съвета за тристранно сътрудничество.

“За отпуската чакаме финансовият министър да каже “да”, социалният министър е съгласен”, допълни Димитров.

По време на заседанието на правната комисия депутатът от БСП Дора Янкова предложи при гласуването на Закона за здравето на второ четене един от родители – майка или баща да имат право на платен отпуск в размер на 20 дни. Със 7 гласа за и 11 въздържали се, предложението не бе прието.

Не се прие и предложението за 5 дни допълнителен отпуск в извънредно положение след изчерпване на годишния, отново на БСП

“Вече два месеца родителите са вкъщи и гледат децата си, част от тях са ползвали платена отпуска, други неплатена, а част от тях са взимали и болнични”, каза Янкова за мотивите да предложи създаването на нов параграф 7а.

Според депутата има неяснота за отварянето на детските заведения, твърде много са шест месеца да си гледат децата, без алтернатива. “Ние стоим с една неизвестност в момента. Има дискусия по темата, но родителите стоят с една неизвестност”, каза тя.

“Дискусия се води в момента по темата. В рамките на две седмици ще вземем това решение”, каза здравният министър Кирил Ананиев пред депутатите.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com