прием чрез протокол в детските градини

Най-много места за строеж на нови детски градини има там, където има най-малко нужда, например в столичния квартал “Люлин”. Това заяви Трайчо Трайков, кметът на столичния район “Средец” Трайчо Трайков за БНТ.

“Там може да бъдат построени и 10 градини, но няма достатъчно деца за тях”, допълни Трайков. По думите му най-голям е проблемът с недостига на детски градини в големите квартали като “Витоша” и “Лозенец”. 

Правят детски градини в общински сгради

“Решихме да освободим сгради, в които има общински и държавни служби, за да ги трансформираме в детски градини. Вече работим по два проекта – единият е на ул. “Христо Белчев”, а другият – на ул. “Цар Иван Асен II”. На ул. “Цар Иван Асен II” имаше изоставена къща със собствен парцел, държавна собственост. Обмисляха дали да не я приватизират, но по моя инициатива и със съдействието на областния управител и решение на СОС тя бе предоставена на Столична община и се проектира преустройството”, каза Трайчо Трайков.

Ново училище и детска градина в столичния кв. “Манастирски ливади”

Ново училище и детска градина ще бъдат построени в столичния квартал “Манастирски ливади” – един от кварталите, в който от години се изграждат голяма част от новите жилища в София.

Кметът Йорданка Фандъкова съобщи, че е сключен договор за построяването им на мястото на разрушената сграда на фонд “13 века България”, като в момента тече проектирането.

“Очаквам през лятото да започне и реалното строителство на това наистина уникално съоръжение – училище с детска градина, с актова зала, така, както е волята на дарителя. Всичко това направихме съвместно с инициативния комитет на квартала, така че този квартал, в който няма нито детска градина, нито училище, да може да се сдобие с една прекрасна база”, каза кметът.