С огромно притеснение се приема затварянето на детските ясли и градини от родители и персонала на детските градини. Те не трябва да работят в период от три седмици, а лимитът от платен отпуск се изчерпа при предишното затваряне.

Локдаун за три седмици – затварят детски ясли и градини

“Не знаем какво ще правим, наистина. Имам точно два дни отпуск да ползвам. Колежките са в същата ситуация”, сподели Димитрина Тодорова, служител на варненска детска градина. Същата е ситуацията навсякъде в страната. 

“Отпуските са напълно изчерпани. 20-те допълнителни дни, които ни дадоха по анекс – също. Хората трябва да излязат в неплатен отпуск, това е голям удар. Огромно притеснения има и в родителите. В момента имаме към 115 деца, това значи, че родителите имат нужда от детската градина. Как ще работят те, ако трябва да ги гледат вкъщи?”, сподели Илка Динева, директор на ДГ “Детелина” в Самоков, сподели “Сега”.

COVID-19 и недостиг на персонал затвориха детските градини в Свищов

Според нея би могло да се извърша дистанционно обучение в по-големите възрастови групи, но при него родителите също трябва да помагат. Дистанционната форма би запазила работата на около половината педагогически персонал в градината. Общо в “Детелина” са заети  33 души. “Всичко това значи за втори път през годината хората да не могат да упражняват дейността си. Вероятно нашият кмет ще ни даде допълнителни 10 дни, но и това не е решение. Страшно става”, обобщи Динева. А ситуацията е всестранно тревожна –  в края на телефонния разговор стана ясно, че Динева е болна, с пневмония. 

Рискът детето да посещава детска градина в пандемията – не е голям, но не е и нулев

КТ  “Подкрепа” ще търси решение чрез договаряне на национално ниво. Според Юлиян Петров, председател на синдикат “Образование” към конфедерацията, предстоящият месец може да бъде платен на служителите чрез заложените в бюджета пари за заплати. “Мисля, че ще успеем да се договирм, иначе ще ги изгубим всички тези хора от системата”, коментира Петров.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com