Събрахме плюсове и минуси детето да тръгне на ясла около втората година на база допитвания до родители и психолози.

За много майки да останат вкъщи, за да се грижат за детето си, просто не е финансово изгодно. Постоянно растящите цени и необходимостта да дадете на детето си възможно най-добрия живот сега и в бъдеще често означава, че връщането на работа не е необходимост, а задължение. При тези обстоятелства тръгването на ясла е чудесно решение.

Както плюсовете, така и минусите на детската ясла трябва да се вземат предвид, тъй като и двете ще повлияят на вашето дете. Много родители изпращат децата си на ясла, докато ходят на работа или защото имат други по-малки деца у дома, за които да се грижат, а много други вярват, че това е идеалният инструмент за подпомагане на развитието на детето им. Ние всички като родители имаме различни мнения за това кое е най-добро за нашите деца и приоритетите ни като родители са различни. Някои хора нямат друга възможност освен да ползват услугите на ясла. Самотен родител, който работи например или семейство с ограничени доходи и трудност да се справят с майчинство от 710 лева.

Но за да помогнем на майките, които се чудят дали да пуснат детето си на ясла, ние събрахме плюсове и минуси

Плюсове детето да тръгне на ясла

Децата се развиват най-добре, когато играят сами или с деца

Децата учат чрез игра, а едно добре оборудвано детско заведение с интересни игри и занимания и разнообразна програма ще осигури много по-големи възможности и ежедневно различни дейности, отколкото майката може у дома. Яслите и градините също така предлагат много богат избор от оборудване за игра на закрито и на открито и често те инвестират в по-висококачествени катерушки и оборудване, които са извън бюджета на повечето родители или площадки. Яслите и градините благоприятстват играта, ориентирана към развиване на фина и груба моторика, затова и наблягат на такива занимания. Но когато едно по-малко дете посещава по 8 часа заведението, то много бързо ще усвои фината и грубата моторика, както и физически умения, които практикуват там, като гимнастика, различни ролеви игри (ходи, ходи баба меца, когато децата имитират мечокът клякат, стават, танцуват) и всичко това ще им е хем забавно, хем полезно.

Безопасна среда

Вкъщи или в яслата детето е в по-безопасна среда? Ще си кажете “Разбира се вкъщи”. Яслата или градината от своя страна е специално проектирана с оглед на нуждите на малчуганите – прозорци без достъп до тях, врати, които се затварят плавно, подходяща подова настилка, малки и обли мебели, достъпни тоалетни и мивки и нулев достъп до зони с висок риск, както и препарати (не че не се е случвало дете да се нагълта с препарат, но случаите са изключителна рядкост). Всичко това помага да се чувствате сигурни, че вашето дете може да играе свободно и безопасно там. За разлика от това, всеки дом има своите опасни зони (често те са концентрирани в кухнята и банята), където е необходимо интензивно наблюдение, за да се сведе до минимум рискът детето ви да бъде наранено. Не подценявайте тази точка от плюсовете, тъй като няма как да обезопасим 100% дома ни, но в яслата – можем.

Изграждане на социални умения

Прекарването на повече време с други деца и взаимодействието им в една среда помага на децата да развият своите социални умения много бързо – умение за концентрация, внимание и активно слушане, разпознаване на собствените си чувства и преживявания, както и тези на другите, умения за сътрудничество – споделяне на играчки и вземане на решения по време на игра, следване на правила и граници, както и чувство за принадлежност. Всичко това са много важни умения, които децата трябва да усвоят около тази възраст навреме за предучилищна възраст. Тези умения детето може да ги изгради на площадката, а дали? Дали 1 час на детската площадка би заменила 8 часа в такава среда?

Рядко се замисляме, че детето има нужда и от други хора, освен мама и тати, тъй като с тях то се чувства сигурно и често надделява над тях, което възпрепятства спазването на граници или следването на задачи. Много често мама казва “Хайде, щом не ти се прави това, ще правим друго, както ти искаш”, докато в яслата и градината има строг ред и детето знае, че там йерархията е друга, не като тази вкъщи “Аз” и после мама.

Изграждане на независимост и увереност

Детската ясла може да е първият път, когато детето ви е далеч от вас за кратък или дълъг период от време (зависи колко часа посещава детското заведение), което може да бъде трудно и за двама ви в началото. Това обаче дава възможност на вашето дете да бъде независимо, да има свобода да изследва света и да създава контакти с деца, което е от решаващо значение за неговото бъдеще.

Отдалечаването на децата от родителите им прави детето по-независимо дори и в елементарни навици, като това да поиска само да измие ръцете си преди ядене, да легне само в леглото и да заспи без чужда помощ. Вашето дете ще трябва да започне физически да получава само нещата, които иска, вместо просто да ги получава от вас наготово, което ние като родители правим естествено, без дори да осъзнаваме. А това води до голяма зависимост в бъдеще и възпрепятства адаптацията на нови места. Когато мама я няма, детето се държи по друг начин, това ще ви го каже всеки детски психолог, а ако не извадите детето от зоната му на комфорт, как то ще успее да се приспособи към нова среда?

Тази независимост, която яслата и градината му дават, може да подхрани самочувствието на вашето дете, да помогне за развитието на собствената му личност, мисли и идеи и да го насърчи, докато открива повече за живота извън семейството си. Независимостта дава и нови умения – изпълнение на задачи и следване на строга рутина и график, концентрация и други, което ги подготвя за училище и живота във външния свят.

Рутина и структура

Детската ясла осигурява рутина и структура на деня на вашето дете, която също имате вкъщи, но там тя се спазва стриктно, за разлика от вкъщи, когато не винаги успяваме да се съобразим с графика, за сметка на желанията на детето “Още ти се играе, ок, играй си, после ще обядваме”. Когато детето знае какво да очаква и кога да го очаква, това му позволява да играе по-активна роля в задачите вкъщи и в яслата, като например в 12 обядваме, в 12 без 10 мием ръцете си и сядаме на столчето. Много майки съм сигурна, че спазват този час и детето само сяда на столче и се храни, но има моменти, в които храните детето, докато то играе или просто е навън на площадката, където няма условия за сядане на масичка и следване на рутината. Докато в яслата има строг ред и авторитет, които децата слушат.

Изграждане на имунитет

Тук съм в голяма дилема. Това минус или плюс е? За всеки родител е различно, за едни е минус, че детето им постоянно боледува, една седмица на ясла, една вкъщи и така цял срок, а за други е плюс, че общуването в детската ясла с други деца подпомага изграждането на техния имунитет към често срещани инфекции, а в друг случай да прекарат болести като шарка по-рано, което е в пъти по-леко, отколкото да се прекара шарка на 30 години. Затова и реших, че това е и плюс, и минус.

Когнитивно и езиково развитие

Проучванията показват, че децата, които посещават ясли и градини имат по-добро когнитивно и езиково развитие, както и по-добри знания и умения, от тези, които са се обучавали до 4 години вкъщи.

Минуси детето да тръгне на ясла

По-малко качествено време с вашето дете

Един от основните недостатъци на детските заведения е, че няма да прекарвате много време с детето си, което за съжаление означава, че ще пропуснете някои основни етапи от развитието му.

Ако детето ви е там 5 дни в седмицата, това са поне 40 часа седмично, в които то е изцяло под грижите на друг човек.

Липса на индивидуално време с детето

Някои твърдят, че е най-добре малките деца да се гледат от майката до 3 години, за да им се обръща повече внимание вкъщи от мама. Знаете колко медицински сестри гледат група от 20-25 деца в яслата, съотношението не е 1 на 2 деца за съжалние. Това означава и по-малко индивидуално внимание към всяко дете, отколкото у дома.

Тревожност при раздяла

Много малки деца трудно се отделят от родителите си, особено в крехката възраст – 2 години. Някои може да се нуждаят от повече внимание особено по време на адаптацията и може да не са готови да посещават ясла. Стига се дори до пристъпи и свръхтревожност, нощно напикаване, нежелание да се отделят от майката. За други обаче безпокойството бързо намалява (след първата седмица или две) и те ходят дори с голямо желание.

Копиране на лошо поведение

Децата подражават не само на други деца, но и на възрастните. Много често връщайки се от ясла детето започва да говори думички или да прави жестове, които е видяло в яслата, като например да хвърли играчка на земята, да блъсне дете на площадката, да казва “шъът” или да вика. По този начин децата се научават да бъдат част от социалната среда, мислейки че това поведение, което копират е в рамките на нормата.

Често боледуване

Както ви споменах -голяма дилема. Това минус или плюс е – да изгради имунна система, за сметка на по-ранно и често боледуване или да я изгради в по-късен етап? Но все пак честото боледуване или както го наричаме всички СОПОЛЪТ си е минус, ако говорим за тръгването на ясла, това означава много често детето да е вкъщи болно.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com