Знаеш ли, че според статистиката? Всяка втора жена в България ражда оперативно

В началото на всяка година в сайта clinica.bg се публикува статистика за ражданията в страната през изминалата година. Тази статистика много ясно показва ориентацията на родилната грижа в страната. А в последните години тя определено е към стабилно висок и все по-голям процент на оперативното раждане. Могат да се видят цифрите назад до 2017 година, когато процентът операции е бил 45. През 2021 година той вече е 49.95,през 2023 е бил 51.  

Цезаровото сечение (ЦС) може да е животоспасяваща операция, когато се прави по медицински причини  и сме благодарни, че имаме тази опция. Но твърде високите проценти на този тип раждане могат ненужно да увеличат краткосрочните и дългосрочни рискове за майката и бебето. 

Затова и препоръките на СЗО са около 10-15% от жените да раждат оперативно. През 2015 година е публикувано ново изследване, обхващащо раждания в 194 страни. Препоръката и изводът, които авторите на изследването правят, са че 19% е оптималният процент на оперативни раждания. След този процент ползи за жените и бебета няма, а рисковете остават.

Бърз поглед върху цифрите от големите градове в България показва, че в София, Пловдив и Варна средният процент е много над 10-15 или 19. По-скоро е около и дори над 50, тоест над два пъти надвишава препоръките, цитирани по-горе. Повечето раждания в големите болници в тези градове са с Цезрово сечение. Процентът оперативни раждания там понякога е и доста над средния за страната, като в някои лечебни заведения нормалните раждания изглежда са по-скоро изключения. Интересно изключение от големите градове е Бургас, където в най-голямото родилно отделение, това в УМБАЛ Бургас, процентът секцио е 25. От друга страна, в някои малки градове цифрите са близо до световните препоръки. В 10 от общо 103 болници нормалните раждания са над 80%. Това са болници в по-малки градове като Видин, Бяла Слатина, Кюстендил, Червен бряг, Чирпан, Ямбол и още няколко. А има болници с около 80% оперативни раждания („Торакс“ – Пловдив, „Лозенец“ – София и други) и само две болници, в които не е имало нито едно такова (в тях ражданията са малко като общ брой) – тази в Ихтиман и „Св. Петка“ в Сливен.

Статистиката за своята болница можеш да намериш тук. В таблицата ще видиш още броя раждания с форцепс или вакуум, броя починали бебета, броя доносени бебета с усложнения, както и каква част от бебетата са се родили недоносени в тази болница.

Темата за нормално раждане или секцио е изключително обширна и няма да се опитвам сега да я обхвана. Повече за рисковете от Цезаровото сечение можеш да прочетеш тук, ако ти е интересно. А сега ще ти дам само няколко идеи, върху които да помислиш, ако ти предстои раждане.

  • Можеш ли да разбереш личната статистика на лекаря си?
  • Информирана ли си за всички рискове от цезаровото сечение  (за теб и за бебето)? 
  • Знаеш ли, че има абсолютни показания за секцио (като например напречно предлежание, плацента превия и други), но има и относителни, които са въпрос на много внимателна преценка на ползи спрямо рискове. Например: страх от раждането (можеш да го преодолееш!), «голямо бебе», «тесен таз», отминала дата на термина и други.
  • Знаеш ли, че можеш да родиш нормално след секцио?
  • Имаш ли усещането, че е добре да вземеш и второ мнение?

На линия съм ако искаш да обсъдим подробно тези и други теми, свързани с опциите и подготовката ти за раждането. 

Важна ли е според теб тази статистика при избора на болница за раждане?

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com