Затлъстяването при децата е един от най-актуалните здравословни проблеми през последните години. Статистиката показва, че почти една четвърт от децата на възраст между 4 и 5 години са с наднормено тегло. България е на 5- то място в Европа по детско затлъстяване като около 30% от децата в България са с наднормено тегло.

Защо това е толкова страшно?

За да ни отговори, сме поканили специалиста по хранене и магистър физиолог Яна Данаилова:

Яна Данаилова e магистър по хранене и магистър физиолог, автор и водещ на телевизионно предаване „Линия здраве“, посветено на здравето, сертифициран преподавател по йога, съпруга и майка на 3 деца.

Яна е автор на предложение и петиция за оптимизиране на менюто в детските градини с цел подобряване на здравословното състояние и превенция на заболявания в ранна детска възраст. Можете да подкрепите и вие петицията ТУК

Като начало, бих искала да изясним, че наднорменото тегло не е просто естетичен проблем, а състояние на хронично възпаление на организма, и сериозен рисков фактор за развитие на хронични незаразни заболявания като диабет от тип 2, остеопороза, чернодробни, респираторни, репродуктивни и сърдечно-съдови заболявания, астма, хормонален дисбаланс, ендокринни смущения или метаболитен синдром и др. Когато говорим за деца, според мен не би следвало изобщо да се допуска развитие на наднормено тегло. Здравото дете притежава съвършен авторегулаторен механизъм за усещане на ситост и глад и ако се храни с разнообразна, питателна, пълноценна храна и се движи достатъчно, бързият му метаболизъм не би допуснал натрупване на излишна телесна маса. Високият процент на деца с наднормено тегло означава, че има дисбаланс в храненето на детето и енергийният разход. Това наднормено тегло е не по-малък рисков фактор за детето отколкото при възрастния индивид, както споменахме по -горе за развитие на тъй наречените life-style заболявания. Освен това, дете с наднормено тегло може да придобие ниско самочувствие, по-често да страда от депресия, самота и раздразнителност.

Без добавена захар в менюто на децата до 2 години

С възрастта децата осъзнават начина, по който изглеждат и това започва да им оказва влияние, особено в гимназиалните години. За съжаление с времето става по-трудно да отслабнат, тъй като образувалите се в ранна детска възраст излишни мастни клетки остават за цял живот и винаги имат нужда от храна. За да поддържа нормално тегло, често порасналото дете е принудено винаги да внимава какво яде и може да попадне в спираловидния капан на вечните диети и пагубния йо-йо ефект.

Какво води до това затлъстяване?

На първо място непълноценно хранене. Меню, в което НЕ преобладават пълноценни храни, липсват достатъчно пресни плодове и зеленчуци, а напротив, има прекомерна консумация на храни, изработени с рафинирани брашна, захар и подсладители под формата на кифлички, банички, кроасани, сандвичи и др., подсладени напитки, храни пържени храни, високо преработени храни и такива, съдържащи трансмазнини. Само един поглед на седмичното меню на децата в държавните ясли и детски градини може да ни даде частична представа защо се стига до това положение.

Влезте в сайта на която и да е държавна детска градина и вижте публикуваното меню:

 • Макарони с масло и сирене
 • Бял хляб на обяд
 • Сандвич с масло и конфитюр
 • Кремчета с пшенично нишесте
 • Пица
 • Кифли
 • Банички
 • Бисквитена торта

Липсват пресни зеленчуци, както и опция за меню без лактоза или глутен.

Пише, че менютата са изготвени от специалисти и инструктори по хранене, но за съжаление статистиката относно охранеността на децата в България, както и високият процент на деца с наднормено тегло и дори затлъстяване, еднозначно свидетелстват, за належащата промяна в начина на хранене на нашите деца. Те имат нужда от добре балансирано дневно меню, в което да преобладават пресни зеленчуци и плодове, а въглехидратите да идват от разнообразни пълнозърнести храни и зърна като лимец, спелта, елда, кафяв ориз, просо, овес, които притежават далеч повече хранителна стойност в сравнение с рафинираното бяло брашно.

В менюто в детските градини ежедневно присъстват тестените изделия и храни с добавена захар (боза, конфитюри, курабии, компоти и пр.). Именно прекомерната консумация на подобни храни е причина за натрупване на излишна адипозна тъкан дори и в най-ранна детска възраст. Важно е да помним, че тялото конвертира и складира излишната глюкоза под формата на мастни депа.

Когато детето системно консумира повече глюкоза отколкото може да изразходва, резервът от мастни клетки се увеличава заедно с телесното тегло.

Защо се предлага такава храна?

Нека не забравяме, че всички учреждения на държавна и бюджетна издръжка работят с доста ограничени бюджети, таксите в страната варират по населени места, но средно държавата отпуска по около 2 лева на дете на храноден. Колкото и малко храна да консумира едно дете, замислете се как се балансира здравословно меню, включващо основна, две междинни закуски и обяд с тристепенно меню за 2 лева на ден. Ето защо, нормално е държавните учебни учреждения да търсят възможно най-евтиния вариант на хранене. Да не подценяваме и факта, че децата предпочитат и с охота консумират тестените храни, съдържащите добавени захари и пият подсладени напитки. Друг е въпросът каква е хранителната полза за децата ни от тези храни и обезпечават ли големите нутриентни нужди на подрастващия организъм на макро и микронутриенти? Проблемът не спира до тук. Децата свикват и обикват сладкия вкус и се научават да го търсят и у дома и след години, когато започнат сами да си купуват закуска и десерти. Така постепенно детското меню се дисбалансира и в него системно присъстват рафинирани храни с ниска хранителна стойност, но богати на тъй наречените празни калории. И като съчетаем калорийният излишък с относителната обездвиженост на малчуганите поради все по-честото застояване пред монитори, екрани и портативни мобилни устройства, резултатът е налице. Всяко трето дете в България под 18 години е с наднормено тегло, а процентът на затлъстяване достига плашещите 12-13% сред подрастващите.

Оммм и основите на едно позитивно родителство

Какво можем да направим ние?

На първо място да бъдем добрият пример за нашите деца и да се стараем да изградим висока хранителна култура у дома. Децата не ни слушат какво говорим, а ни гледат какво правим, ето защо на семейната трапеза ежедневно следва да предлагаме разнообразна и балансирана храна. Ако поне у дома децата ни се хранят балансирано, можем до някъде да намалим ефекта от менюто в детската градина, въпреки че не съм особено сигурна как дете, което закусва кифли, банички и мекици цяла седмица, ще се зарадва на ябълка…

Ето защо, за да изградим трайни и устойчиви здравословни хранителни навици у децата си е добре да им говорим за храната ежедневно. Да им обясняваме на достъпен език коя храна е полезна и важна за тях , от коя ще пораснат силни, здрави и големи и коя храна би могла да им навреди. Когато говорим често открито и спокойно на децата, вместо да им забраняваме, да ги лъжем или да крием храна, те ще ни имат повече доверие и ще запомнят важните уроци, разбира се, само и единствено при условие, че ние потвърждаваме думите си с личния си хранителен и поведенчески модел у дома!

Апелирам, също така, родителите да бъдем активни и да настояваме за институционални промени в наредбите за хранене на нашите деца в учебните заведения на държавна и бюджетна издръжка!

Погледнете седмично меню на децата си в детската ясла или градина и си задайте въпроса – вие самите бихте ли се хранили така? И ако не, защо да допускаме това за нашите деца?

Лично аз в качеството си на съпредседател на Сдружението на нутриционистите в България през 2019г. входирах предложение до дотогавашния министър на здравеопазването за изменение и допълнение на Наредба No 6 от 2011 г. за здравословно хранене на децата на възраст от 3 до 7 години в детски заведения. Основните предложения бяха изключване на всички подсладени напитки и скрити захари, увеличаване на бобовите храни като алтернативен растителен протеин за сметка на намалени количества месо, така че децата да имат средно два постни дни в седмицата, използване на студенопресовани растителни мазнини. На обяд предлагаме да се консумира здравословно тристепенно меню (свежа, сезонна салата, супа и основно ястие), а плодовете да присъстват в закуската и подкрепителните закуски. Да се обособи специфично меню при деца с алергии към млечен белтък или глутен, с адекватна замяна на хранителни съставки като млечни продукти, глутен и други алергени (мед, ядки, семена), когато това е свързано със специфични здравословни нужди на детето.

Да се ограничат до минимум тестени изделия тип банички, курабии, сандвичи и пици и да се заместят със свежи плодове. За жалост нито едно от предложенията не бе прието, тъй като петицията, създадена с цел подкрепа на законодателните промени, не бе подкрепена масово от родителите. Ако желаете да подкрепите петицията, можете да го направите ТУК

Ние като родители трябва да сме активни и самите ние да се образоваме. Често темата за здравословното хранене ни се струва маловажна, защото и ние сме хапвали едно време кифли и банички, но нека се замислим колко от нас са в перфектно здравословно състояние в момента, с оптимално телесно тегло, с достатъчно енергия и концентриран ум? Дай, Боже всички! Но фактът, че живеем в свят, в който наднорменото тегло се окачествява като пандемията на 21 век.

В световен мащаб затлъстяването убива повече хора от катастрофите, Алцхаймер и терористичните актове, взети заедно”, каза проф. Каменов, началникът на Клиниката по Ендокринология и болести на обмяната в УМБАЛ “Александровска по повод публикуваните през 2020 данни на СЗО, съгласно които близо 4 319 000 българи или 61,7% от населението на България е с наднормено тегло.

Менюто в детската градина – повече зеленчуци и плодове, по-малко сол и захар

Ако искаме да съхраним своето и здравето на децата си е важно да прецизираме изборите си на храна, защото тя е ключов детерминант на човешкото здраве и до голяма степен изборите на храна днес, предопределят здравословния ни статус утре!

Също така е важно да помним, че храната, която децата консумират ежедневно, влияе не само на техния физиологичен растеж и благосъстояние, но и на тяхното емоционално и психическо здраве.

Често превъзбудата, синдромът на дефицит на внимание се дължат на консумацията на бърз въглехидрат, който дава мигновена доза захар на тялото, или така необходимото му гориво, но скоро нивата на захар рязко падат и детето изпитва силен глад, който води до раздразнителност, отново до желание и консумация на бързи въглехидрати и така омагьосан кръг…

Прекомерната консумация на рафинирани захари, също така, понижава когнитивните способности и ефективността на имунната система на децата ни! С други думи, време е да ограничим до минимум, а защо не и изключим напълно, тези така наречени „бели отрови“ – бяла захар, бяло брашно и сол от менюто на нашите деца!

И за финал! За да се радваме на здраво, щастливо, емоционално и психически устойчиво и стабилно и кипящо от енергия дете, просто следва да се погрижим за важните неща:

 • Менюто да е разнообразно, баласирано, питателно и здравословно, с храни, доставящи на растящия организъм пълноценен белтък, комплексен въглехидрат, есенциални мастни киселини, както и храни, богати на фибри, витамини и минерали, каквито са пресните плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, ядки и семена
 • Детето да консумира достатъчно вода – да вода! Не подсладени сокове и напитки, а вкусна свежа хидратираща тялото вода!
 • Детето да си почива активно – да осигурим на малчуганите нужните, съобразно възрастта им часове сън, които са толкова важни за физическото, психическо и емоционално съзряване на растящия организъм
 • Детето да спортува и да се движи ежедневно. Спортът е здраве, да приберем електронните устройства и да играем на воля с децата си
 • И не на последно място да възпитаваме децата си с търпение, внимание, отдаденост, със силата на добрия пример и най-вече със силата на Любовта

Последвайте Яна тук в социалните мрежи – https://www.facebook.com/YanaDanailovaOfficial https://www.instagram.com/yana.danailova/
Както и нейния блог с актуални материали и статии на тема хранене и спорт за децата http://chandra.bg/

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com