Всяко дете е различно, когато става въпрос за приучаване към гърне. Едни успяват само за няколко дни да усвоят новия навик, да покажат или сигнализират, че искат да отидат до тоалетна, други пък не се чувстват комфортно да се приучат на така прословутото „гърне“.

Дори е различно спрямо половете – някои момичета се приучват по-бързо от обикновеното, а момчетата пък по-често започват и по-късно, и по-бавно се отучват да ползват памперс.

Но защо тази тема е толкова важна?

Освен, че това е физиологичен процес, който трябва да започне по стари разбирания да се тренира и преминава към гърне или тоалетна след шестия месец на детето, а по нови и между 12-ия и 18-ия с максимално отлагане до 30-ия месец на детето, употребата на пелени за еднократна употреба предразполага и към множество неприятни обриви, подсичане, зачервяване и други проблеми на кожата в тази област. Това, че детето вече е голямо, не означава, че кожата му вече не е деликатна и не е предразположена към запарявае от изкуствените материи на пелените или реакция от прекомерно използване на много мокри кърпи за почистване и всички химикали в тях.

Мога да споделя десетки истории на родители, които вместо да получат подкрепа за отучване на детето им от пелена, тръгвайки на ясла, им се внедрява изискването детето да е с памперс. Дори в случаите, когато са го научили вече месеци да не използва пелена, в детската ясла или градината решават, че този вариант за тях е по-лесен. Особено в яслена и първа градинска група децата все още не могат да се почистват добре самостоятелно, а на преподавателите е трудно да обърнат еднакво внимание на всички деца едновременно. 

Какво причинява това и защо трябва да говорим с персонала, ако искаме това да се промени?

Всички майки, минали през това, знаят, че детската кожа е изключително нежна и трябва да се щади. Престоят с пелени през целия ден често може да възпали, зачерви или подсече мястото около дупето. Бебешката кожа много лесно се обрива и от използването на определен тип мокри кърпички заради съдържанието им на редица химикали, пластмаса, парфюми, парабени и други. Консервантите в тях пък могат да предизвикат алергичен контактен дерматит, обрив или дори уртикария.

Кожата на бебето може да се раздразни до степен на гъбична инфекция, когато пелената е оставена твърде дълго, без да се смени, тъй като урината всъщност променя нивата на рН на кожата и това позволява на бактериите и гъбичките да виреят по-лесно върху кожата на детето. Определено това е един от продуктите, чиито етикет трябва внимателно да четем преди да преминем към покупка. Избягвайте съдържанието на много и различни съставки.

Придържайте се към максимално количество вода, най-добре 99,9%, за да се доближите до ефекта на измиване. А с цел отговорно родителство и минимизиране на този отпадък, на пазара вече се предлагат и продукти, които са 100% биорагградими и с 99,9% вода.

Как да изградим здравословни хранителни навици в ранна детска възраст

Ключов фактор за успешното обучение на гърне е последователността и рутината

Мисля, че повече доводи не са ви нужни, за да се обърнете към персонала на яслата или градината, която детето ви посещава, и да обсъдите тази важна тема. Ако детето ви следва една и съща рутина и получава подкрепа за това както вкъщи, така и в яслата или детската градина, то ще се научи по-бързо и лесно. И животът ви ще бъде много по-лесен от тук нататък.

Съвет – споразумейте се за подход, чрез който да действате заедно, дори да не е в първите дни от тръгване на детето на ясла или градина.

Но все пак имайте една цел, която заедно да следвате – приучване към гърнето и поддържайте открит диалог, когато възникнат проблеми по пътя.

Освен да поддържате диалог и да следвате общ подход, ето какво можете да направите вие ​​и учителките на вашето дете, за да направите обучението на гърне възможно най-безболезнено за всички.

Как в Холандия отглеждат щастливи деца в училище?

Списък със задачи на родителите

 1. Облечете детето си в лесни за сваляне дрехи
 2. Уверете се, че детето ви има резервен чифт дрехи в яслата или градината
 3. Хранете вашето дете с повече фибри. Това ще помогне за предотвратяването на запека, който е често срещан в тази възраст и може много бързо да провали обучението на гърне
 4. Покажете на детето какво се очаква от него – събличане, ходене, бърсане, обличане, измиване
 5. Похвалето детето си, когато се справи успешно
 6. Осигурете на персонала тези необходими консумативи, които ще улеснят и тяхната работа, като например мокри кърпи, като както споменахме по-горе бъдете с особено внимание какво използвате. Да, това е допълнителен разход, но едно подсичане може да ви върне няколко стъпки назад.

Списък със задачи на персонала в яслата или градината

 1. Уверете се, че банята, мястото за преобличане и цялото оборудване покрай приучаването към гърне са безопасни за детето и се почистват често
 2. Записвайте си напредъка на детето в приучването и го споделяйте с родителя
 3. Предлагайте богати на фибри храни
 4. Споделете съвети или вашия опит за приучаването към гърне на родителя
 5. Използвайте игри или интеракции, за да изградите добри навици за обучение към тоалетна
 6. Похвалете детето, докато овладява всяка стъпка при приучването
 7. Бъдете разбиращи и търпеливи към темперамента на детето, специалните му нужди и характер
 8. Успокойте детето (и родителите му, ако е необходимо), когато възникнат инциденти или неуспехи и НЕ СЕ ОТКАЗВАЙТЕ.
detskitegradini.com
Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com