Получихме няколко сигнала от родители, че в първа градинска група учителите отказват да бършат цитирам “наакани дупета и децата трябва да правят това сами“. По време на родителска среща цитирали, че е защото “нямат право да пипат интимните части на децата“.

Заради молбата на тези родители да проверя случая, аз изпратих заявления за достъп до обществена информация на няколко детски градини, които да ми отговорят какво пише в длъжностната характеристика на съответните длъжности – учител и помощник – възпитател.

62 безплатни карти за визуална стимулация за бебето ви от Беборан

В длъжностната характеристика на помощник – възпитателя е описано, че “помага при самообслужването на децата в тоалетната“. Съответно това може да се тълкува като възможност за помощ от страна на помощник-възпитателя след опит детето да се справи само или при затруднения, да бъде доизбърсано.

И все пак трябваше да проверя и етичните кодекси, за да не бъда некоректна. При проверка в пет произволни детски градини и техните етични кодекси, не бяха открити изисквания да “НЕ СЕ” докосват децата по интимните части, разбира се с с цел избърсване след тоалетна. В една от градините бяха описали единствено какво може да е сексуалното насилие над децата, чрез докосване, което отново няма нищо общо с темата.

Така, че ако ви кажат, че няма да съдействат в случая на детето след тоалетната, то поискайте да ви бъде показан документа, който цитират в градината. Оказва се, че повечето учители единствено използват незнанието на родителите, за да се измъкнат от някои задължения, въпреки, че точно това е на помощник-възпитателя.

Добрият пример – дете с ДЦП посещава градина

Все пак не може да оставят децата да се подсекат или обринат в следствие на лоша хигиена. Но точно от това се оплакват майките на дечица в държавни градини и дори ясли, където пък е ясно, че децата имат нужда от помощ след тоалетна.

“Здравейте!В първа група дечицата получават ли помощ при посещение на тоалетна? Вчера прибрах дъщеря ми с дупе като на маймуна, че даже и по-червено.Септември месец попълвахме анкети от градината и бях написала, че при голяма нужда има нужда от помощ.Трети път вече я взимам така”.

“Когато беше в държавна градина никой не я бършеше, сама се оправяше. Почти винаги беше омазана и разбирах кога е акала. Представете си да стои така цял ден. Поради тази и ред други причини я отписах от държавната градина. Най-доброто решение, което съм вземала”.

“И при нас имаше проблем в началото на първа градинска група. Не им помагат, сами ходят в тоалетна, не ги и подсещат даже. Дъщеря ми доста се протри и имаше кофти моменти наистина”.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com