Когато оставим децата ни да гледат детски, се надяваме, че те ще намерят модели за подражание в любимите си герои и ще се научат как да се отнасят по-добре към света около тях.

Ново проучване обач установи, че някои от най-популярните анимационни филми, като Peppa Pig, Toy Story и Frozen, всъщност преподават на децата ни вредни уроци, когато става въпрос за насилие, болка и пол. Изследователи от университетите в Бат (Великобритания) и Калгари (Канада) се заеха да анализират как популярните карикатури, насочени към 4 до 6-годишни, изобразяват болката и съпричастността.

Те направиха рецензия на десет филма, включително Despicable Me 2, The Secret Life of Pets, Toy Story 3 & 4, Incredibles 2, Inside Out, Up, Zootopia, Frozen и Finding Dory. Изучавали са и шест телевизионни предавания, сред които София Първа, Shimmer and Shine, Paw Patrol, Octonauts, Peppa Pig и Daniel Tiger’s Neighborhood.


Изследователите откриха почти 9 случая на причиняване на умишлена болка на всеки час от детското. Над две трети от тези болезнени преживявания са вкоренени в умишлено насилие. Примери за ежедневна болка или наранявания, като герой, който пада или се блъска в лакътя, са били далеч по-редки. Те съставляват само около 20% от инцидентите. И докато в повечето случаи момчета са били обект на насилие или болка, героите във филма са били по-съпричастни, когато нараняват или се наранява момиче.

Изследователите също така установиха, че като цяло липса на съпричастност от героите, които са били свидетели на това как някой друг изпитва болка. “Разгледахме предавания и филми, които гледат милиони малки деца в Северна Америка и извън нея. Откритията бяха, честно казано шокиращи”, каза водещият изследовател д-р Мелани Ноел, доцент по клинична психология от Университета в Калгари. „Начинът, по който болката се изобразява нереалистично, учи малките деца, че тя не заслужава помощ или съпричастност от страна на другите. Ние носим отговорност да променим тези обществени разкази за болката“.

Д-р Аби Джордан, старши преподавател в Катедрата по психология и Център за изследване на болката в Университета в Бат, се съгласи с твърдението. „Знаем, че децата прекарват все повече време в гледане на детски и това, но както виждаме от това проучване, картината, представена от тези филми, не отразява общите преживявания на децата, а се фокусира много повече върху екстремната и насилствена болка“.

16 уникални идеи за коледни подаръци

И така, какво трябва да правят родителите?

Знаейки, че нашите деца са изложени на толкова много насилие, дори в детските предавания, трябва да сме отговорни и да водим непрекъснати разговори за болката и съпричастността с нашите деца. Трябва да им помогнем да разберат, че е добре да изразяват болката си, когато ги нараняват или разстройват. Трябва само да се уверим, че децата ни вземат правилните уроци. Това проучване служи за напомняне, че детските предавания и филми не винаги правят всичко правилно. От нас зависи да помогнем на децата ни да се справят правилно в живота. Нека ги научим на добротата, съпричастността и болката по начини, които те могат да разберат.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com