Още през първите месеци след раждането, бебенцето трябва да премине през профилактичен преглед от педиатър и ортопед. Но дори всичко да е наред тогава, родителят винаги е нащрек за двигателното развитие с порастването на детето.Идват и съмненията – винаги ли можем да познаем кое е нормално развитие на бебето за възрастта му и кое не?

За да получим експертно мнение по темата, се допитахме до Prime Health България, чиито медицински лица подпомагат родителите, като провеждат индивидуални онлайн консултации за детско развитие

Нормалното двигателното развитие на бебето по месеци: 1-3 месецa

Oт легнало положение по корем бебето вече може да се повдига на ръцете си и държи главата си вдигната, когато е поставено по корем. Умее да върти главата си на различни страни, a ръчичките вече не са постоянно в юмрук и може да захваща и отпуска предмети за кратко време.

Бебето често смуче пръстите си или други предмети, които са в ръцето му.

Нормалното двигателно развитие от 4-6 месеца

Бебето вече повдига глава и си хваща крачетата, когато е легнало по гръб, хваща добре и предмети и се опитва да ги прехвърля от едната ръка в другата. Опитва се да пълзи и може да се обръща от гръб по корем и обратното. Вече може да седи с опора и придържано от родителя, детето се опитва да подскача.

Нормалното двигателно развитие от 7-9 месеца

Бебето може да седи самостоятелно, без да губи равновесие, изправя се само, достига до желаната играчка и може да я хване между палеца и показалеца. Може да опипва предмет с ръцете си, да чука две кубчета едно в друго.

Нормалното двигателно развитие от 10-12 месеца

Детето може да пристъпва, водено за ръце или като се подпира, да прави първи самостоятелни крачки или вече да върви самостоятелно. Може да пълзи, да кляка и да се изправя, да играе с топка.

Но ако имате притеснения, свързани с двигателен проблем, може да се обърнете към специалистите на Prime Health Bulgaria, които  подпомагат родителите, като провеждат индивидуални онлайн консултации за детско развитие. Детските физиотерапевти ще отговорят на вашите въпроси по всички теми от двигателното развитие на вашето дете. Така именно се
запознахме с Цвети и Грета Вълканови. С какво се занимават те можете да разберете от
краткото ни интервю с тях.

Цветана и Грета Вълканови са майка и дъщеря детски рехабилитатори.

Цвети е с повече от 40 години опит в детската рехабилитация, като е специализирала в Института по Педиатрия – “Рехабилитация на деца от 0-3год”, “Рехабилитация на деца с ДЦП”, “Работа с деца със СОП (специални образователни потребности- аутисти, хиперактивни
деца и др.)

Грета е завършила през 2014г. в Софийски университет “Св. Климент Охридски” със специалност “Медицинска рехабилитация и ерготерапия“. Последните 7 години натрупва опит в областта на ортопедията, травматологията и педиатрията. Като допълнителна специализация в момента се обучава за консултант по детски сън, защото преумората и хроничното недоспиване при децата води до тяхното забавено развитие.

Как дойде идеята за създаването на здравна платформа Prime Health Bulgaria?

Създадохме платформата през 2019 година, като едно продължение на нашата идея да помагаме за правилното развитие на децата. След настъпването на пандемията от март 2020 сме изцяло онлайн и така достигаме до повече родители от цяла България. Ако по време на консултацията установим друг проблем на детето, винаги изпращаме за преглед от педиатър, детски ортопед или детски невролог за поставяне на точна диагноза.

Кои са основните направления, при които родителите могат да ви потърсят за онлайн консултация?

Предлагаме индивидуални консултации за масаж и гимнастика на бебета, родилни травми- тортиколис, “акушерска ръка” и др., психомоторно развитие на Вашето дете през 3, 6, 9 и 15 месец. Правилно прохождане и избор на обувки, плоскостъпие, деца със специални потребности- аутизъм, хиперактивност и др., с неврологични заболявания и ДЦП- парези, парализи, епилепсия и др., както и недоносени и хипотонични деца.

Помислихме и за майките и бащите, като създадохме програма за изморени родители “Stand Up, която е наръчник от 45 упражнения, които ще Ви помогнат да облекчите болките в гърба, кръста и врата, от които всеки родител страда. Бонус към упражненията ще получите и масажни техники при главоболие, преумора и недоспиване.

Предлаганите услуги и цени може да видите тук: https://primehealthbg.com/services/индивидуални-консултации-и-програми/

За да се свържете с Цвети и Грета от Prime Health Bulgaria, може да последвате следните линкове или да се обадите на телефон: 0883 40 20 44

Facebook: https://www.facebook.com/primehealthbulgaria
Instagram: https://www.instagram.com/primehealthbg/

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com