Правителството има алгоритъм за отварянето на детските ясли и градини. Това обяви здравният министът Кирил Ананиев по време на извънреден брифинг, в който той обясни за новата извънредна епидемична обстановка.

Той каза, че в момента правят план за отварянето им, но трябва да се обвърже със заповеди, “заповедта означава сигурност”, подчерта той.

“В момента правим алгоритъм с Министерството на образованието и науката. Изисквания ще има както за родителите, така и за персонала, общуването на децата, поднасянето на децата. Тези детски градини и ясли, които отговарят на тези изисквания, ще им бъде дадена възможност да приемат деца”, обяви Ананиев.

Изолацията промени навиците на децата, това ще окаже роля при връщането им в детските градини

Но решение за тях още няма. Ананиев подчерта, че групите трябва да са между 10 до максимум 15 деца. Предстои анкета с всички родители дали искат или не искат децата им да ходят на забавачки. По думите на Ананиев към момента около 45% от родителите не биха пуснали децата си на ясла или градина. 

От думите му се разбра, че връщането в детските градини ще бъде на доброволен принцип, а на децата ще се направят PCR тестове, преди да тръгнат отново на градина.

МОН пита родителите как да възстановят работата на детските градини

На работещите в подобни институции също ще бъдат направени тестове и периодично ще се наблюдава здравословното им състояние, както и това не децата, добави той.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com