Почти сме на предела на възможностите и трябва да се мисли за по-сериозни мерки. Може би трябва да се вземе вече отношение и за по-малките деца. За съжаление може би ще трябва и те временно да спрат обучението и детските градини. Продължава да се увеличава броят на новозаразените малки пациенти.“ Това каза пред БНР директорът на УМБАЛСМ „Пирогов“ проф. Асен Балтов. Капацитетът на болницата е почти запълнен, допълни той.

Това предложи и шефът на Регионалната здравна инспекция- София Данчо Пенчев след среща при здравния министър днес. “Ще предложим да се затворят молове, ресторанти, училища, детски градини, фитнеси, всички културни мероприятия също ще бъдат забранени”.

Мярката ще бъде предложена на софийския щаб след среща в МЗ с участието на ръководството на РЗИ, шефове на болници и столичния кмет Йорданка Фандъкова.

Очаква се, ако бъде приета, да влезе в сила до края на седмицата.

Началникът на Александровска болница проф. Богов посочи, че ще има “светъл период”, вероятно до петък. Първоначално мерките ще са за 14 дни.

Днес на среща при здравния министър директорът на „Пирогов“ ще предложи да се разкрият още 20 легла за малки пациенти, т.нар. спешни педиатрични случаи, както и допълнителни 10 реанимационни легла заради недостига на този тип легла в цяла София.

Проф. Балтов смята, че поне за две седмици заведенията трябва да спрат да работят, защото „колкото и да казват, че няма никакво значение това, всичко има значение“. Предложението се обсъжда тази сутрин на среща със здравния министър.

Първи затворени детски градини от понеделник заради COVID-19

В община Сопот вече затварят ясли и детски градини. Заради усложняващата се епидемична обстановка кметът Деян Дойнов издаде заповед, според която се спира присъствения образователен процес от днес. Забраната ще важи до 26 март.

Посещенията на децата и служителите в детските градини на територията на Община Сунгурларе (Бургаско) и Свищов бяха преустановени от 15 март. Наложената мярка е във връзка с усложняващата се епидемиологична обстановка, свързана с разпространението на COVID – 19 на територията на общината.

detskitegradini.com
Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com