Трагедии, причинени от преобръщане на мебели, продължават да пълнят новинарските блокове в чужбина през годините, най-вече в САЩ. Мебелните компании оттеглиха близо 1 милион скринове по тази причина само за последната година. А в началото на август близо 20 000 от скриновете с четири чекмеджета, продадени от Kmart, бяха изтеглени от производителя заради възможност от лесно преобръщане.

Все пак няма задължителен общ стандарт за безопасност, регулиращ стабилността на скрина – само доброволен от потребителя, за който се твърди, че не е достатъчен, за да защити децата. Той може да е определено прекрепване към стената чрез различни способи.

Безопасност на децата вкъщи

В Америка дори има Закон за спиране на преобръщането на нестабилните, рискови скринове за деца (STURDY), който ще изисква от Комисията за безопасност на потребителските продукти да създаде задължителен, а не доброволен стандарт в рамките на една година от приемането му. Този законопроект има подкрепата на родители, педиатри, защитници на безопасността и дори големи компании в мебелната индустрия.

Той ще гарантира, че мебелите, които се предлагат на пазара, са били тествани съгласно строги протоколи за безопасност и новите мебели са безопасни за нашите деца. Счита се обаче, че мебелите като скринове и шкафове, чиято тежест при отваряне на чекмедже измества центъра на тежестта напред и става нестабилен, не трябва да присъства в детската стая, ако е над 20 килограма, защото са изключително тежки и опасни за децата.

Цели 8 деца загубиха живота си от ракли и скринове от линията MALM на Ikea през 2017 г. заради лесно преобръщане

Тогава Икеа изтегли милиони от своите модели по цял свят, но твърде късно.

Според проучване 96% от американците смятат, че ако купят скрин за над 65 долара, то той ще бъде безопасен за дома и децата им. Но това не е така и коства животи. Родители като Кимбърли Амато, чиято 3-годишна дъщеря бе убита през 2004 г., когато скрин в спалнята й се е преобърнал, лобират за по-строги правила за безопасност на скринове и други мебели от повече от десетилетие.

От 2000 до 2018 г. най-малко 210 души, от тях предимно деца, са загинали в резултат на преобърнали се мебели, а десетки хиляди са били ранени през последните години.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com