Американската академия по педиатрия (AAP) споделя препоръки и ресурси, за да помогне на семействата да вземат информирани решения относно времето на екрана за техните малки деца.

Новите насоки, които бяха обявени през октомври, са лека промяна от предишната позиция на AAP за липса на екранни медии преди 2-годишна възраст. Въпреки че все още препоръчват родителите на деца под 18 месеца да избягват използването на екранни медии – различни от видео чат с отзивчив възрастен – AAP сега казва, че родителите на малки деца и деца в предучилищна възраст, които искат да въведат цифрови медии, трябва да изберат висококачествени програми, да ги гледат с децата си, за да им помогнат да разберат какво виждат, и да ограничат времето на екрана до не повече от един час на ден.

„Знаем, че използването на медиите е предизвикателство за днешните родители. Знаем също, че родителите искат да помогнат на децата си да учат и да растат. Тези нови насоки подчертават, че малките деца се развиват най-добре чрез положителни, грижовни взаимоотношения със своите родители и други лица, които се грижат за тях,” каза д-р Фара Локи, медицински директор по бедността и детското здраве за Аризонската глава на AAP. „Твърде много време пред екрана може да означава по-малко време за игра, разговори и взаимодействие лице в лице, които са жизненоважни за здравословното развитие на малкото дете.“

Новите препоръки са придружени от „Медии и млади умове“, декларация за политика, фокусирана специално върху бебета, малки деца и деца в предучилищна възраст и последиците от времето пред екрана върху тяхното учене, здраве и детско развитие.

Ето техните препоръки:

1. За деца под 18 месеца: Препоръчително е да избягвате използването на екрани (телевизори, смартфони, таблети и др.), различни от видео чат. Общуването лице в лице е от решаващо значение за тяхното развитие.

2. За деца на възраст от 18 до 24 месеца: Ако родителите или лицата, които се грижат за тях, изберат да въведат цифрови медии, те трябва да изберат висококачествено, образователно съдържание и да го гледат заедно с детето, за да им помогнат да разберат какво виждат.

3. За деца на възраст от 2 до 5 години: Ограничете времето пред екрана до един час на ден висококачествени програми. Съвместното гледане и обсъждане на съдържанието с детето е полезно. Важно е, да имате предвид, че качеството е по-важно от количеството, когато става дума за време пред екрана за бебета и малки деца. Интерактивното и образователно съдържание може да бъде по-полезно от пасивното забавление. Освен това е важно да балансирате времето пред екрана с други дейности, като физическа игра, четене и социално взаимодействие, за да подпомогнете здравословното развитие.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com