Хашем Ал-Гайли представи първия проект на фабрика за хора, която ще може да създава до 30 000 бебета годишно. Концепцията се нарича EctoLife и е плод на над 50 години иновативни научни изследвания, проведени от изследователи по целия свят, пише дир.

Ал-Гайли е йеменски молекулярен биотехнолог. Той е световно известен със своите видеоклипове за научни пробиви. С идейния си проект учения цели да продължи дебата, който да доведе до справянето с предразсъдъците и етичните спорове около изкуствените матки.

Според концепцията родителите ще могат да проверяват как се развиват бебетата им чрез приложения за смартфона. Междувременно биореакторите на EctoLife ще произвеждат всички необходими за ембрионите вещества.Във видеото се изтъква, че фабриката за хора може да спаси България от демографски колапс. Япония и Южна Корея са другите страни, които могат да използват технологията, за да предотвратят срив на популацията си.

Макар да е на идейно ниво, проектът се основава на реални постижения в областта на изкуствените утроби. През 2017 година учените за пръв път отглеждат бозайник в изкуствена матка. Зародишът обаче не е през цялото време в нея. През 2021 година израелски учени подобряват технологията. Те успяват да отгледат миши ембриони до единадесет дни в изкуствени утроби. Забележителното за това постижение е, че 11 дни са над 50% от бременността на мишката.

Според израелските учени създаването на изкуствена утроба, в която плодът се носи от първия до последния ден, е технически постижимо.

Китайски учени от Института по биомедицинско инженерство и технологии в Суджоу вече работят по създаването на изкуствена утроба, която може да износва децата от първия до последния ден.

В началото на 2022 година Илон Мъск заяви, че е време да започнем да произвеждаме хора в изкуствени утроби. Това би помогнало за справяне с демографския колапс и за колонизацията на Марс.

Синтетичните утроби ще премахнат голямото бреме на бременността и ще намалят неравенството между половете“, допълни създателят на криптовалутата Ethereum Виталик Бутерин.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com