безплатна детска градина в Исперих

Разследване на БНТ откри прокарват ли закон за половата неутралност в детските градини?

Сайтове и потребители на социалните мрежи разпространяват твърдения, според които социалният министър Иванка Шалапатова вкарва закон за “половата неутралност” в детските градини и още – децата в детските градини не трябва да казват думите “мама” и “татко”.

Кадър:БНТ

На 10 юни статия в интернет сайт публикува “законопроект” по тази тема. В статията се казва, че новият социален министър вкарва Закон за половата неутралност в детските градини и училищата. На този, който не го спазва, ще бъде отнето детето.

Кадър:БНТ

В сайта пише още, че законът има за цел да осигури “полова неутралност” в училищата и детските градини като се създадат среди, които отразяват разнообразието на “гендерните идентичности” и гарантират равнопоставеността и уважението към всички ученици и деца, допълват от БНТ.

Проверка на БНТ показвяа, че към момента подобен документ не е внесен в Народното събрание, нито е публикуван на страницата на МТСП. Нещо повече – според експерти, които следят процеса на законотворчество и работата на Народното събрание, цитираният законопроект е фалшив. Пред БНТ министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова отрече да има общо или да планира такъв законопроект като посочи, че дори не знае какво означава “полова неутралност” като термин.

Министерството на труда и социалната политика публикува всички проекти на нормативни актове, които подготвя, на сайта си. Проверихме има ли такъв проектозакон. Оказа се, че към 27 юни 2023, няма.

И в страницата на Парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика, където се качват всички законопроекти, свързани със социалните дейности – няма нищо. Към 27 юни 2023 г. Законопроект за полова неутралност в детските градини и училищата и там не съществува.

Експертът Благослав Михайлов, директор на Фондация “Стража”, коментира темата. Организацията му следи подробно работата на Народното събрание – езика, който използват депутатите, процедурните хватки, с които си служат, и начина, по който се осъществяват дебатите и приемането на законите в пленарната зала. Представят и данните от Народното събрание в по-достъпен за гражданите вид. Според него става въпрос за фалшификат.

“Това е един текст, който изглежда се представя за законопроект, въпреки че много не прилича на реален законопроект. Първо това е нещо много кратко. Един закон по принцип съдържа много членове, алинеи, в които се съдържат различни случаи, които могат да възникнат. Защото един закон трябва да бъде изчерпателен, трябва да е ясен. Това, което виждаме тук е някаква фабрикация, това не е реален закон. Има неща, които изглеждат много странни. Примерно пише “гендърни идентичности”, в българското право термин “гендърни” няма. Думата “джендър” е някаква чуждица, а на български бихме казали “полова идентичност”. Тези неща показват, че това е просто една измислица. Подобно нещо, ако наистина ще се вкарва, вероятно ще се променят вече съществуващи закони – примерно Законът за закрила на детето, Законът за образованието и т.н.”, заяви Благослав Михайлов.

Министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова отговори, че за първи път чува за законопроект за половата неутралност в училищата и детските градини.

“Няма такъв план. Не съм запозната да има иницииран такъв закон, не знам какво означава “полова неутралност”. Връзката на това словосъчетание с моето име е клевета и лъжа и не почива на никакви обективни обстоятелства. “Моите деца ми казват на мен “мамо”, на баща си “тате”. Това са грозни лъжи”, каза Иванка Шалапатова.

Министър Шалапатова коментира и на страницата си във Facebook, че срещу нея и семейството ѝ се осъществява недобре обмислена и координирана, базирана на лъжи и провокации кампания, която е част от “войната на страха” срещу българските граждани и семейства.

“В социалните медии се разпространява моя снимка с абсурдни лъжи, свързани с въвеждането на ” полова неутралност”, с това децата “да не наричат родителите си майка и татко” и че това ще се наложи в детските градини. Убедена съм, че на тези лъжи са повярвали малцина.

На всички, които са се поддали на това, искам категорично да кажа – тези твърдения са лъжа и подмолен опит за провокация и злоупотреба с доверието ви”, пише Шалапатова.

detskitegradini.com
Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com