Децата, които се връщат на детска градина след отстъствие, вече няма да трябва да предоставят бележка от личен лекар, че не са били в контакт със заразно болен в последните 3 дни. Това предвиждат промени в наредбата за здравните изисквания към детските градини, подготвени от министър Стойчо Кацаров.

Тази бележка се издава въз основа на твърдения на родителите и реално само създава допълнителна заетост на личните лекари, става ясно от мотивите на Кацаров към предложените от него промени. Освен това изискването води до опашки пред лекарските кабинети, което нарушавало противоепидемичните мерки.

Защо детето изпада в истерия след детската градина

Бележка ще се изисква само в случаите, когато детето е било заразно болно или е било под карантина заради заразен член на семейството, предвиждат промените в наредбата. Тя обаче щяла да се дава след преглед от лекар, а не на база данните дадени от родителите.

С промените се прецизират и изискванията и съответно документите, които се прилагат при приемането на децата в детските градини, както и при завръщането им в детските градини след отсъствие за повече от 10 дни.

В момента общопрактикуващият лекар издава медицинска бележка за липсата на контакт на детето със заразно болен не по-рано от 3 дни от постъпването на детето в детската градина. Също такава медицинска бележка се изисква от и след отсъствие на детето за повече от 10 дни от градината. Заради пандемията и извънредното положение, обаче родителите могат да декларират дали детето им е било в контакт със заразен или не, без да посещават личния лекар.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com