строежи на детски градини

Защо Столична община отлага строежите на детски градини в районите с огромен недостиг на места – Витоша, Красно село, Възраждане, при положение, че има готови проекти за разширението на ЦДГ „Слънчо“, ДГ „Проф. д-р Елка Петрова“, ДГ №116 „Мусала“ и ДГ №119 „Детска планета“?

За поредното разочарование от страна на Столична община сигнализираха от Национален инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система.

Те алармират, че на 18-ти април (четвъртък) ще има заседание на Столичен общински съвет, когато ще се гласува програмата на Съвета за управление на Специализирания общински приватизационен фонд (СУСОПФ).

В нея, обаче, няма включените предложения от комитета за строежи на детски градини в едни от районите с огромен недостиг. Ако до началото на седмицата няма реакция от общината, комитетът организира протест пред общината

Детските градини са с готови проекти и имат разрешения за строеж.

„За тези детски градини повдигаме въпроса неведнъж и твърдо заявяваме, че за нас не е нормално строежи на градини в райони с огромен недостиг да стоят в изчакване.

След протеста, който проведохме през есента на 2018 г. получихме редица обещания относно това, че всички възможности за ново строителство ще бъдат разглеждани и обсъждани с гражданите и заинтересованите организации. Но до съставянето на Бюджет 2019 от Столичната администрация не намериха време да обсъдят капиталовата програма с нас, въпреки че бяха обещали.

Дни преди гласуването на бюджета на среща с инж. Савина (зам.-кмет по строителството на Столична община), тя ни обеща, че ще вкара предложените от нас строежи в СУСОПФ, но се оказа, че това не е сторено. Опитвах се да се свържа с г-жа Савина, за да обсъдим ситуацията, но все още нямаме осъществен контакт“, споделя инж. Васил Николов, председател на Национален инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система .

„От дълго време полагаме усилия, за да открием председателя на СУСОПФ Орлин Алексиев, но  повече от месец не сме го виждали на заседанията на комисиите в Столичен общински съвет.

Сега изведнъж имат готовност да гласуват програмата за 2019 г., а родители година след година ще треперят дали ще бъдат приети децата им. Няма да допуснем готови проекти да отлежават, някои от които с години – времето да си минава и всяка година всичко да се повтаря“, споделят от комитета.


Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com